Κάποια επαγγέλματα εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, κάποιοι όμως παλεύουν με νύχια και με δόντια να τα κρατήσουν ζωντανά. Στις μέρες μας τα νέα κομμωτήρια- μόνο για άνδρες- βαφτίζονται νεο-vintage μπαρμπέρικα και ξαναζωντανεύουν, με σύγχρονο τρόπο. Τα κλασικά παλιά μπαρμπέρικα. Τι λένε γι αυτό οι original μπαρμπέρηδες; Μας μαθαίνουν τα μυστικά του επαγγέλματος, μοιράζονται ιστορίες από το παρελθόν μέσα από τα ιστορικά μπαρμπέρικα της Αθήνας και μας ταξιδεύουν στην χρυσή εποχή για εκείνους! Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Κολλάρο και μας εμπιστεύτηκε με τις αναμνήσεις του!

 1. Ποια είναι η ιστορία του μπαρμπέρικου σας;
 2. Αυτό το μαγαζί άνοιξε το 1968 και όπως βλέπεις διατηρείται σε παλαιό στυλ. Μπαρμπέρικο πραγματικό! Είπαμε να το αλλάξουμε, δεν το αλλάζουμε γιατί είμαστε παραδοσιακοί, και λόγω Πλάκας, όλα αυτά παίζουνε έναν ρόλο, ε και δόξα τον θεό μια χαρά τόσα χρόνια έχει περάσει πάρα πολύς κόσμος από δω, επώνυμοι, δημοσιογράφοι και υπουργοί έχουν περάσει αλλά δεν θέλω να πω ονόματα για πολλούς και διάφορους λόγους. Ακόμα έρχονται μερικοί. Διατηρούν την κατάσταση ακόμα στο παραδοσιακό και δεν πάνε στα σύγχρονα μαγαζιά!
 3. Η δική σας ιστορία;
 4. Εγώ ξεκίνησα από το νησί μου, την Τήνο, πιτσιρίκος, τότε ήταν εποχές που ψαχνόμασταν να μάθουμε μια τέχνη. Ήρθα το 52′ από το νησί, το ‘54 μπήκα στην δουλειά. Κάθισα 3 χρόνια σαν βοηθός να μάθω την δουλειά. Ήταν τότε, ένα από τα καλύτερα μαγαζιά στην οδό Βουλής. Από εκεί πέρασαν υπουργοί, δήμαρχοι, βουλευτές, όλοι έχουν περάσει. Πάρα πολύς κόσμος, το μαγαζί Βουλής 22, και όλη η Ερμού δούλευε τότε, 6 καρέκλες ήτανε μέσα. Εκεί έμαθα την δουλειά, μετά πήγα και έναν χρόνο στην σχολή κομμωτών. Μετά στο ναυτικό, κάθισα 2 χρόνια και κάτι μήνες εκεί και στη συνέχεια επέστρεψα στην δουλειά. Από το 1963 κάνω αυτήν την δουλειά, παρόλο που έμαθα και κομμωτής, δεν άντεξα τις κυρίες και προτίμησα να συνεχίσω αυτό που είχα μάθει στην αρχή. Εντάξει και μια χαρά, δόξα τον Θεό, καλά πήγαμε!
 5. Υπάρχουν διαφορές στον κόσμο του τότε και του σήμερα;
 6. Ο κόσμος τα παλιά χρόνια έλεγε μια κουβέντα και ήταν συμβόλαιο, τώρα είναι όλοι απατεώνες. Τι να σας πω; Προσπαθεί να κοροϊδέψει ο ένας κατεργάρης τον άλλο! Ο λόγος ήταν συμβόλαιο. Τώρα έχει συμβόλαιο. Τον βγάζεις και από φίλο και από πελάτη και από τα πάντα άμα σε δαγκώσει που λένε. Αλλά η εποχή εκείνη ήταν ανάπτυξης και δημιουργήθηκαν πολλά μέσα από πολύ δύσκολες εποχές. Είδαμε πολύ προκοπή, ο κόσμος ήταν εργατικός, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Αν μάθαινες και τέχνη, έβγαζες λεφτά, έβγαζες τα πάντα. Σήμερα άστα… Εδώ είναι όλοι απατεώνες, κατεργαραίοι, δυστυχώς. Πλέον κοιτάνε πως θα στα πάρουνε, είναι κάτι το τρομερό. Αυτά δεν γινόντουσαν τα παλιά τα χρόνια. Δύσκολες εποχές και τότες αλλά είχες και μέλλον, τώρα δεν υπάρχει μέλλον, βλέπετε, σπουδάζουν τα παιδιά εδώ και φεύγουν στο εξωτερικό να φτιάξουν τη ζωή τους. 
 1. Θυμάστε κάποια ιστορία με κάποιον πελάτη, φίλο που να ερχότανε εδώ στο μαγαζί;
 2. Τι να σου πρωτοπώ… Όταν πρωτομάθαινα την τέχνη έκοψα ένα αφτί! Όταν μαθαίναμε εμείς πιτσιρικάδες, οι μεγάλοι δεν καθόντουσαν, βρίσκαμε κανέναν φίλο, τον βάζαμε πάνω στην καρέκλα όταν κλείναμε τα μαγαζιά για να μάθουμε. Μάλιστα ήτανε και συγγενής μου. Του έκοψα τ’ αφτι! Αυτά έχει η ζωή, τι να κάνουμε. Άλλες ιστορίες… εντάξει πολλά περιστατικά. Εδώ γίνεται πόλεμος με τα ποδόσφαιρα, τα κουρεία τα παλιά, τα πολιτικά, ότι θέλεις, εδώ ήταν σαν να διάβαζες εφημερίδα. Ωραία χρόνια. Τώρα βλέπεις κάποιον και δεν σου λέει καλημέρα! Μένεις στο ίδιο σπίτι και δεν σου λένε καλημέρα!
 3. Βλέπω πάντως εδώ τους χαιρετάτε και τους γνωρίζετε όλους…
 4. Μπα, έχουνε εξαφανιστεί…όλοι καινούργιοι είναι. Ο πιο παλιός στην περιοχή είμαι εγώ και άλλος ένας παραπάνω, ένας χασάπης, που είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε απομείνει. Οι άλλοι είναι όλοι νέοι, άγνωστοι. Εδώ πρώτα μας ήξερε όλη η γειτονιά, η Μητροπόλεως η Ερμού οι πάντες. Τώρα, όλοι νέοι και δεν γίνονται και σοβαρές δουλειές. Όλο βλέπεις καφετέριες, σουβλατζίδικα και τέτοια πράγματα. Κάτι το σοβαρό που ήταν εδώ μέσα στην περιοχή, όλο το εμπορικό κέντρο, όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί, όλα!
 5. Πάντως τώρα τελευταία τα μπαρμπέρικα ξεπετάγονται από δω και από κει στο κέντρο της Αθήνας.
 6. Χαίρομαι για αυτό που γίνεται γιατί μας έχουν παρεξηγήσει. Γιατί το επάγγελμα το πραγματικό είναι το δικό μας. Δεν είναι το δικό τους που πάνε στα κομμωτήρια και λένε ξύρισε με και δεν ξέρουν να σε ξυρίσουν. Άμα δεν ξέρεις να ξυρίσεις δεν είσαι μπαρμπέρης, άμα είσαι κομμωτής δούλεψε τότε ως κομμωτής. Έτσι δεν είναι; Άλλο το μπαρμπεριλίκι άλλο η κομμωτική, ε αυτοί το παίζουν κομμωτές. Δεν θέλουν να πιάσουν ξυράφι, εύκολα πράγματα, ούτε τρίχα ξέρουν να κόψουν από τα αφτιά, ούτε από τις μύτες, αυτός είναι ο μπαρμπέρης, να βάλει τις κομπρέσες, να του κάνει ξύρισμα και άμα θέλει να του κάνει και κανένα μασάζ, εμείς κάναμε αυτά τα πράγματα. Έχω και το μηχάνημα ακόμα που κάναμε κομπρέσες.
 1. Δηλαδή οι υπηρεσίες που παρέχετε ποιες είναι?
 2. Ξύρισμα, κούρεμα, κόψιμο μαλλί, όχι μαλλιά όπως κουρεύουν αυτοί σαν τα…να μην τους βλέπεις, εμείς δεν προσφέρουμε τέτοια υπηρεσία, πραγματικοί μπαρμπέρηδες! Να κάνει του πελάτη το καρέ, να του κάνει αυτά τα παλιά, να του κάνει τα λουσίματα, ναι, λούσιμο μετά το κόψιμο, εμείς δεν κάνουμε λούσιμο προτού το κόψιμο καταρχήν. Το κάνουμε για να φύγουνε οι τρίχες, γιατί ο σκοπός είναι να φύγουνε οι τρίχες, όχι να το κάνεις για να πάρεις τα λεφτά. Κατάλαβες; Είμαστε παλαιάς σχολής εμείς. Βλέπω εγώ τους άλλους και είναι άχρηστοι. Άμα δεν ξέρεις να φτιάχνεις αυτά τα πράγματα, τι μπαρμπέρης είσαι? Ασχολήσου με την κομμωτική να σου πω μπράβο. Κάνε τις βαφές σου κάνε τα χτενίσματα σου, έτσι δεν είναι; Μην βλέπεις που τα μπέρδεψαν όλα πλέον!
 3. Και μου είπατε έχετε πελάτες από όλοι την Αθήνα…
 4. …και από όλη την Ελλάδα, και ακόμα έχω πελάτες και από τις Βρυξέλλες και περιμένουν μόλις θα έρθουν κανένα ταξίδι να έρθουν και να κουρευτούν και για αυτό μένουν οι περισσότεροι ακούρευτοι. Να προχθές ήρθε ένας, προχθές με την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε τα προγράμματα εδώ στο Ζάππειο, ένας πρέσβης, δεν είχε κουρευτεί, τον κούρεψα εγώ, Χθες που ήταν ο Σωτηρόπουλος με τον Σαμαρά ήρθε σε μένα να κουρευτεί! Ο Σωτηρόπουλος είναι ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες μας στο εξωτερικό, αυτός είναι στα προγράμματα της κοινότητας, και όταν θα έρθει στην Ελλάδα έρχεται και κουρεύεται. Τέτοιους πελάτες είχα εγώ και ακόμα έχω πολλά επώνυμα άτομα, δεν θέλω να πω, δεν χρειάζεται, όχι τυχαίους, με όνομα μεγάλο.
 5. Και από ηλικίες, έρχονται και μικροί η μόνο μεγάλοι;
 6. Ε, υπάρχουν και μικροί αλλά προτιμώ, τους μεγάλους. Ε βεβαίως, οι μικροί πάνε όλοι στα κομμωτήρια, τα έχουν μάθει οι μανάδες τους να πηγαίνουν στα κομμωτήρια. Επιπλέον, τώρα με αυτά που βλέπουν στα ποδόσφαιρα από δω και από κει ζητάνε διάφορα σχέδια επάνω, σιγά να μην κάτσω να κάνω εγώ αυτό το πράγμα. Όχι επειδή δεν μπορώ να το κάνω προς Θεού, δεν το κάνω γιατί δεν θέλω να το κάνω. Εγώ να του κάνω πραγματικό κόψιμο, το μπαρμπέρικο που λένε. Ανάλογα τι το θέλει, αμερικάνικο που λέγαμε παλιά, το γερμανικό, το εγγλέζικο, γιατί έχουν βγάλει άπειρα, αυτό που κάνανε οι αεροπόροι, το καρέ, ποιος από τους νέους θα το ζητήσει;
Info!

Γιώργος Κολλάρος – Οδός Απόλλωνος, Πλάκα

Απόλλωνος 12, 105 57 Αθήνα Αττικής

Τηλ: 210 322 3486