Πώς “καταλαβαίνουν” τα κατοικίδιά μας ότι είμαστε λυπημένοι ή χαρούμενοι; Κάποια στιγμή όλοι έχουμε νιώσει πως διαθέτουν όχι μόνο κατανόηση, αλλά και την ιερή υποχρέωση να μας παρηγορήσουν. Κι όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει.

Μπορούν οι σκύλοι να αντιληφθούν τους ήχους όπως εμείς;

Επιστήμονες κάνοντας μαγνητική τομογραφία σε σκύλους κατέληξαν ότι ο εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στις φωνές με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Οι συναισθηματικά φορτισμένες φωνές, όπως το κλάμα ή το γέλιο, επίσης πυροδότησαν παρόμοιες αντιδράσεις. «Πιστεύουμε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν έναν παρόμοιο μηχανισμό επεξεργασίας συναισθηματικών πληροφοριών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Attila Andics από την Ουγγαρία.

«Ακόμα και το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η περιοχή στον εγκέφαλο του σκύλου και ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο μας εντυπωσίασε -είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτό το χαρακτηριστικό εκτός από τα πρώιμα θηλαστικά».

Φυσικά, παρόλο που τα σκυλιά ανταποκρίνονταν στην ανθρώπινη φωνή, οι αντιδράσεις τους ήταν πολύ πιο έντονες όταν επρόκειτο για ήχους που προέρχονταν από σκύλους.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την ανταπόκριση των ζώων στις λέξεις και όχι απλώς στους ήχους. Το κλάμα ή το γέλιο, μοιάζουν με ήχους ζώων και ίσως αυτό να προκαλεί την αντίδραση. Θέλουμε στην επόμενη φάση να εξετάσουμε αν υπάρχει ευαισθησία στις λέξεις που τους λένε οι ιδιοκτήτες τους», αναφέρουν οι επιστήμονες

Μπορούν οι γάτες να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη κατάθλιψη;

Περισσότερο από το 41% των ατόμων που είχαν παρουσιαστεί σε νοσοκομεία με δαγκώματα γάτας, δέχτηκαν επίσης θεραπεία για κατάθλιψη κάποια στιγμή. Επιπλέον, το 86% των ανθρώπων που είχαν δαγκωθεί και είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ήταν γυναίκες. Εάν είστε γυναίκα που έχει δαγκωθεί από μια γάτα, υπάρχει πιθανότητα 50% ότι θα διαγνωστείτε με κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής σας, αναφέρει η μελέτη.

Πιο πιθανό είναι ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ενεργούν με τρόπο που κάνει τις γάτες πιο πιθανό να τους δαγκώσουν. Μερικά ζώα τείνουν να δαγκώνουν ως απάντηση στις αλλαγές στην ψυχική κατάσταση των κατόχων τους.