Πριν μερικά χρόνια είχε βγει μία ταινία με τίτλο “Eternal sunshine of the spotless mind” στην οποία ο πρωταγωνιστής προσπαθούσε να διαγράψει από το μυαλό του την ανάμνηση της πρώην συντρόφου του. Καλά τα λένε στις ταινίες που δίνουν εντολή “σβήσε τις κακές αναμνήσεις”, στην πραγματικότητα όμως γίνεται;

Οι κακές αναμνήσεις δεν είναι μόνο μέρος του συνειδητού μυαλού μας αφήνουν και ένα ίχνος στο ασυνείδητο μας. Αλλά τώρα, μία νέα έρευνα δείχνει ότι η προσπάθεια να ξεχάσετε μία άσχημη ανάμνηση μπορεί να βοηθήσει στο να διαγραφεί και το ίχνος στο ασυνείδητο! Άρα άσχημες αναμνήσεις πάπαλα!

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να δουν ζευγάρια φωτογραφιών. Λίγο αργότερα τους ζήτησαν να προσπαθήσουν να ξεχάσουν την μία φωτογραφία. Οι ερευνητές μ αυτό το πείραμα ήθελαν να δουν αν αυτή η ηθελημένη λήθη θα μπορούσε να αλλάξει το πόσο εύκολα οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν αργότερα να εντοπίσουν μια εικόνα του αντικειμένου όταν αυτό θα ήταν κρυμμένο πίσω από έναν «οπτικό θόρυβο» ή μία κωδικοποιημένη εικόνα του αντικειμένου.

Σε γενικές γραμμές αφού οι συμμετέχοντες είχαν δει μία φωτογραφία, ας πούμε μίας κούπας καφέ, μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να αναγνωρίσουν κάποια άλλη εικόνα αυτής της κούπας του καφέ ακόμα και αν ήταν καλά κρυμμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται δουλειά για να δημιουργήσει μια νοητική αναπαράσταση του φλιτζανιού του καφέ από την πρώτη φορά.