Φανταζόσουν ποτέ ότι ο σκύλος σου θα μπορούσε να καταλάβει αν έχεις καρκίνο; Και όμως, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη με 98% ακρίβεια σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Humanitas Research Hospital του Μιλάνου.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για το αν τα σκυλιά μπορούν αν ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη μυρίζοντας δείγματα ούρων, απέδειξε πως οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να προσφέρουν μια ακριβή διάγνωση και με πολύ λιγότερη δυσάρεστη μέθοδο.

Ο Δρ Gian Luigi επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 677 άτομα -320 από τους οποίους είχαν καρκίνο του προστάτη. Στην μελέτη συμμετείχαν δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι οποίοι εξέταζαν τα δείγματα ούρων των συμμετεχόντων για να εντοπίσουν ποια ήταν εκείνα των ασθενών. Πρακτικά τα σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί για να εντοπίζουν χημικές ουσίες που εκπέμπονται από έναν όγκο, γνωστές και ως πτητικές οργανικές ενώσεις. Μετά από επαναλαμβανόμενες δοκιμές, ο ένας σκύλος ανίχνευσε τα καρκινικά δείγματα με 98,9% ακρίβεια και ο άλλος με 97,3% ακρίβεια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα συμβάλει στη βελτίωση της τεχνολογίας και να οδηγήσει σε νέες διαγνωστικές μεθόδους για αυτόν τον τύπο καρκίνου.