Δράκοι στο νερό να διαγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στον τερματισμό θα μπορούσε να αποτελεί φυσικά σενάριο επιστημονικής φαντασίας και τροφή για τους μετρ του είδους όπως ο Στήβεν Σπίλμπεργκ. Πως θα σου φαινόταν όμως, αν σου λέγαμε πως διοργανώνεται ο αγώνας των δράκων στο νερό κάθε χρόνο στην Κίνα;

Φυσικά δεν πρόκειται για αληθινούς δράκους, εκείνα τα τρομερά πλάσματα της μυθολογίας που συνεχίζουν μετά από τόσους αιώνες να εξάπτουν τη φαντασία του ανθρώπου, αλλά για βάρκες με τη μορφή αυτών. Όλα αυτά στα πλαίσια του ετήσιου «ChineseDragonBoatFestival» που διεξάγεται την Πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο.

Ντόπιοι, γεμίζουν τις βάρκες που έχουν μορφή δράκων και κωπηλατούν όσο πιο δυνατά και γρήγορα μπορούν ώστε να φτάσουν πρώτοι στον τερματισμό. Φυσικά το θέαμα είναι φαντασμαγορικό καθώς οι βάρκες αποτελούν τέλεια ομοιώματα δράκων και πως δεν θα μπορούσαν βέβαια αφού τα μυθικά αυτά τέρατα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κινεζική παράδοση.

Αν και στη δυτική παράδοση οι δράκοι είναι πλάσματα που προκαλούν κακό στον άνθρωπο, στην ανατολή και ειδικά στη Κίνα ο δράκος έχει τελείως διαφορετική υπόσταση καθώς αποτελεί συνώνυμο της δύναμης και τη χάρης, του θάρρους και την ανδρείας. Στην αρχαία Κίνα ο δράκος δοξαζόταν σαν θεότητα του νερού. Κάθε θάλασσα και κάθε ποτάμι κρύβει μέσα του ένα δράκο-πνεύμα σύμφωνα με το κινεζικό λαό. Όσο πιο μεγάλο το ποτάμι και η λίμνη τόσο μεγαλύτερος και ο δράκος, οπότε ο μεγαλύτερος είναι αυτός  που ελέγχει τον κίτρινο ποταμό, σύμφωνα με την παράδοση.

kina-4

 

Οι αγώνες που διεξάγονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 277π.Χ.είναι βασισμένοι σε αυτή την παράδοση. Δέκα πληρώματα διαγωνίζονται για να τιμήσουν τον θάνατο του ποιητή Τσου Γιουάν, που πνίγηκε την πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα εκείνης τη χρονιάς. Οι κινέζοι πετούν φύλλα μπαμπού γεμισμένα με βραστό ρύζι για να τα φάνε τα ψάρια αντί για το κορμί του ποιητή της αρχαιότητας, σε μια ύστατη πράξη για να μείνει το κορμί του άθικτο στον άλλο κόσμο.

Παράλληλα με τους αγώνες οι Κινέζοι κρεμούν βότανα στις πόρτες τους και θρέφονται με υγιεινές τροφές ώστε να πάει και όλη η υπόλοιπη χρονιά καλά. Σύμφωνα μάλιστα με το μύθο, αν κάποιος καταφέρει και ξεφλουδίζει ένα αυγό ακριβώς στις 12 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, η επόμενη χρονιά θα είναι και η πιο τυχερή της ζωής του. Το θέαμα αλλά και όλη η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ είναι εντυπωσιακή και επειδή δύσκολα θα μπορέσεις να βρεθείς κι εσύ όπως κι εμείς κάποια στιγμή στο φεστιβάλ, δες το φωτογραφικό υλικό που θα σε ταξιδέψει μέχρι τηνΚίνα.

Photos: rt.com