Αστροναύτης και ποδοσφαιριστής ήταν τα δύο επαγγέλματα που πρωταγωνιστούσαν στις προτιμήσεις των φίλων του στο δημοτικό. Ο Ορέστης Τζιόβας, όμως, αν κι έπαιζε βέβαια σε όλες τις σχολικές παραστάσεις, δεν παρέκκλινε από τα όνειρα των συμμαθητών του, αλλά τελικά ούτε μπάλα έπαιξε, ούτε πέταξε στ’ αστέρια. ’Η μάλλον έγινε το ακριβώς αντίθετο: Προσγειώθηκε απότομα από τις «γνώσεις» που του πρόσφερε η σχολή στην οποία πέρασε –ΤΕΙ Αυτοματισμών στη Θεσσαλονίκη τα παράτησε κι άρχισε να δουλεύει σε μπαρ…

«Κι ήμουν τόσο χαρούμενος όταν πέρασα σ’ αυτή τη σχολή!», λέει. «ήταν η δεύτερη επιλογή μου μετά την Πληροφορική και μάλιστα πέρασα στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αλλά το κλίμα των μαθημάτων ήταν και λίγο κατώτερο από την εικόνα του σχολείου. Πλήρης απογοήτευση!».

Σε ανύποπτη στιγμή, έπειτα από παρότρυνση φίλων, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την πρώτη χρονιά κόπηκε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, δεν το έβαλε κάτω, προετοιμάστηκε και έδωσε πάλι την επόμενη, σε δύο σχολές μάλιστα: Και του Κρατικού Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού. Πέρασε και στις δύο. Προτίμησε, όμως, να αφήσει την πόλη του «για να είναι μέσα στα πράγματα» κι έτσι βρέθηκε στην Αθήνα, 21 χρόνων, Σεπτέμβριο του 2004, λίγο μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.…

Στην σχολή το μέτρο χάθηκε. Ευτυχώς για λίγο.Ήταν η μόνη στιγμή της ζωής του που έπιασε τον εαυτό του με έπαρση. «Μου έκανε καλό. Διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου. Όταν αποφοίτησα ήμουν ήδη στέρεος χαρακτήρας»

Οι γονείς -όπως γίνεται σχεδόν με όλους τους ηθοποιούς- δεν ήταν σύμφωνοι με την ενασχόληση του παιδιού τους με το θέατρο. Μαλάκωσαν όταν τον είδαν στο ερασιτεχνικό θέατρο που έκανε. «Είδαν για πρώτη φορά τον γιο τους να ασχολείται με κάτι. Βέβαια φοβόντουσαν όλους τους κινδύνους που ακούγεται ότι κρύβει ο χώρος»

Μέχρι τότε ο Ορέστης ήταν ο ορισμός του «Επαναστάτη χωρίς αιτία». «Μέσα στη σχολή άνοιξε το μυαλό μου γιατί αντιμετώπισα πολλές καταστάσεις και διαφορετικούς ανθρώπους. Με ωρίμασε πολύ.»

«Στην Αθήνα, έμεινα προσωρινά στο σπίτι μιας κοπέλας που ήμασταν τότε μαζί, μέχρι να βρω δικό μου σπίτι και παράλληλα δούλευα σε ένα μαγαζί στο Κολωνάκι για να τα βγάζω πέρα. Οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στηρίζουν πολύ».

Η Αθήνα του αρέσει πολύ, λέει. Του αρέσει η ελευθερία της πόλης, συγκριτικά με το πιο ζεστή αλλά πολύ πιο κλειστή κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του παιδί του Κέντρου, συχνά κάνει βόλτες με το ποδήλατο ή τη μηχανή του, αλλά αυτό που τον ευχαριστεί πραγματικά είναι το σπίτι του.

«Από τότε που άρχισα να δουλεύω και πάλι στη νύχτα, δεν μου αρέσει να βγαίνω και προσπαθώ να αποφεύγω τα κοσμικά, όταν μπορώ», λέει.

Επιστροφή στο ξεκίνημά του ως ηθοποιός. Από τις μικρές συμμετοχές, ως βοηθητικός ηθοποιός, σε παραστάσεις του Εθνικού στην Επίδαυρο κι από τα «χαμαλίκια» στην περιοδεία του Οθέλου ως τεχνικός σκηνής, βρέθηκε στους αγαπημένους του πια «μικρούς χώρους», όπως το θέατρο Σφαγείο στο Νέο Κόσμο.

«Μαγεύομαι από την ατμόσφαιρα», λέει. «Σε αυτούς τους χώρους δημιουργείται και στον ηθοποιό και στον θεατή ένα αίσθημα ρεαλισμού και κινηματογραφικής υποκριτικής. Οι παραστάσεις που έχω κάνει, απευθύνονται σε μικρό κοινό. Την αναγνωρισιμότητα μου την έφερε η τηλεόραση».

Ήταν από τους τυχερούς που δούλεψαν στην τηλεόραση αμέσως μετά τη σχολή. Τον είχε προτείνει ο Λάκης Λαζόπουλος, με τον οποίο γνωρίζονταν από τους «Αχαρνείς».

«Η πλύση εγκεφάλου για την τηλεόραση που είχα δεχτεί μέχρι τότε, όχι μόνο από τον θεατρικό κόσμο αλλά και από ανθρώπους της δήθεν κουλτούρας, ήταν μεγάλη και με είχε επηρεάσει αρκετά. Δεν ήξερα αν ήθελα να κάνω καριέρα μέσα από την τηλεόραση. Τελικά, επέλεξα σωστά. Με είδαν άνθρωποι του θεάτρου, με πίστεψαν και με πήραν στις δουλείες τους».

Στο ενεργητικό του μετράει πολλές συμμετοχές τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Πόσο ευνοημένος όμως νιώθει; Πολύ! Μου έχουν έρθει καλά τα πράγματα. Μετά τη σχολή, έχω συνέχεια δουλειά και κάνω όλο και καλύτερες συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ. Ανακαλύπτω συνέχεια πτυχές του εαυτού μου όλο και πιο ενδιαφέρουσες.

Info!

Ο Ορέστης Τζιόβας από 28 Ιουνίου θα περιοδεύσει ανα την Ελλάδα με την πολλά υποσχόμενη παράσταση «Η κοιμωμένη ξύπνησε» η οποία ανεβαίνει από το θέατρο του Νέου Κόσμου!