Η Μπέσυ Μάλφα είναι πιστή σε αυτό που κάνει. Λέει τα πράγματα όπως τα σκέφτεται και κάποιες φορές μερικοί την παρεξηγούν. Αλλά δεν τη νοιάζει. Ίσως γιατί έχει λύσει από νωρίς τα θέματα ικανοποίησης του «είναι» της. Τη συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο «Εγνατία» όπου ανεβαίνει η παράσταση «Δείπνο για φίλους» και μας μίλησε για την ζωή, τις σχέσεις, τον έρωτα και φυσικά το YFSF.

 1. Είτε είστε καλή, είτε αυστηρή ως κριτής στο YFSF ακόμα συνεχίζουν και λένε για τον χαρακτηρισμό «γκαραζοτεκνο» που αποδώσατε πέρσι.
 2. Δεν ασχολούμαι. Δεν διαβάζω. Δεν έχω καμία σχέση πια με τα δημοσιεύματα. Ούτε προλαβαίνω να ασχοληθώ, ούτε θέλω να χαλιέμαι με τον κάθε πικραμένο. Είμαστε δώδεκα εκατομμύρια. Είναι λογικό να ακουστούν διαφορετικές απόψεις.
 3. Έκανε καλό που απομυθοποιήθηκαν οι καλλιτέχνες στα μάτια του κοινού;
 4. Αυτό έγινε με την τηλεόραση. Ο κόσμος έβλεπε τους καλλιτέχνες ότι ώρα ήθελε, καθισμένος στον καναπέ με το σώβρακο, ή ξαπλωμένος στο κρεβάτι.
 5. Ισχύει το κλισέ «μέσα από την υποκριτική έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου»;
 6. Ενσαρκώνοντας κάποιους ανθρώπους προσπαθείς να είσαι εκείνοι οι άνθρωποι. Τότε μαθαίνεις να κατανοείς, να καταλαβαίνεις και να συγχωρείς τις ανθρώπινες αδυναμίες. Αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
 7. Ποιές είναι οι δικές σας αδυναμίες;
 8. Το καλό φαγητό. Ότι χαμογελάω πολύ σε σημείο που άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι χαζή,ότι αν μου επιτεθεί κάποιος γίνομαι επιθετική, στην αγένεια μαζεύομαι και αισθάνομαι μοναξιά.
 9. Την επιδιώκετε;
 10. Πολύ. Γιατί δεν την έχω ποτέ. Η μοναξιά μου είναι συγκεκριμένη. Ο καφές με τα τσιγάρα μου, τα βιβλία που διαβάζω πριν τον ύπνο, και ορισμένα προγράμματα στην τηλεόραση.
 11. Έγινε το περιβόητο ξεκαθάρισμα για το οποίο μιλούσαν όλοι;
 12. Δεν είναι πολύ νωρίς για να γίνει;
 13. Πέντε χρόνια κρίσης έχουμε.
 14. Έχουν αγριέψει οι άνθρωποι. Θα κάνουν αμάν να κρατήσουν αυτά που έχουν και να μείνουν στον χώρο.
 15. Δεν υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές;
 16. Δεν έχω καταλάβει ούτε μία. Νομίζω ότι πια έχουν πέσει οι μάσκες. Ότι θέλουμε το λέμε στα ίσια. Μπορεί να έχουν αγριέψει οι άνθρωποι και να έχουν χάσει τους τρόπους τους αλλά αλληλεγγύη υπάρχει ακόμα.
 17. Θεωρείτε ότι είστε ένα από τα δυνατά χαρτιά του χώρου;
 18. Αυτό θα μου έκλεβε τη μισή αξία μου. Θεωρώ ότι με παίρνουν στις δουλειές επειδή είμαι καλή ηθοποιός, πηγαίνω στην ώρα μου και δεν δημιουργώ προβλήματα. Όχι;
 19. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται μέσα από τη δουλειά του στο κοινό, πρέπει να είναι κοντά του και στην προσωπική του ζωή; Υπάρχουν ηθοποιοί που λένε «δεν θέλω να μου μιλούν στον δρόμο»…
 20. Αυτό είναι θέμα χαρακτήρα και έχει να κάνει και με την παιδική ηλικία του καθενός. Από εκεί φαίνεται το πως έχει μεγαλώσει κάποιος. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Είναι θέμα ανθρώπου.
 21. Η τηλεόραση είναι μία πόρνη πολυτελείας όπως την χαρακτηρίζουν μερικοί;
 22. Όχι δεν το πιστεύω. Τότε θα έπρεπε και όσοι συμμετέχουμε σε αυτή να είμαστε πόρνες. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο από το οποίο μπορείς να ενημερωθείς για πολλά πράγματα.
 23. Να ενημερωθείς ή να στρατολογηθείς;
 24. Μάλλον μιλάτε για την ελληνική τηλεόραση. Ευτυχώς βλέπω ξένες εκπομπές..
 25. Όμως ήσασταν κομμάτι της ελληνικής τηλεόρασης…
 26. Σε αυτά που έχω παίξει , ήταν όλα έντιμες δουλειές, οι οποίες έχουν γίνει με πολύ μεράκι. Μόνο πόρνη πολυτελείας δεν θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρισεί την τηλεόραση, αν έβλεπε αυτές τις δουλειές. Χωρίς να θέλω να υπονοήσω κάτι για τη δουλειά της πόρνης. Ίσα- ίσα που τη θεωρώ ιερή. Είναι λειτούργημα και η πόρνη πολυτελείας και η μη πολυτελείας. Είναι ένα σοβαρό επάγγέλμα αλλά δεν μοιάζει καθόλου με την τηλεόραση.
 27. Ο κόσμος έχει ταμπού στην Ελλάδα του 2014;
 28. Ναι. Το καταλαβαίνω στην παράσταση που είμαι τώρα στο «Δείπνο με φίλους». Στην παράσταση είμαστε δύο ζευγάρια. Στο ένα, η φθορά του χρόνου έχει φέρει κάποια νωθρότητα στον γάμο τους. Στο άλλο η φθορά του χρόνου έφερε την ανάγκη στο σύζυγο να βρει ερωμένη. Το λέει στη γυναίκα του, τσακώνονται και χωρίζουν.Τότε η γυναίκα γνωρίζει κάποιον άλλον άνδρα, τα φτιάχνει μαζί του και ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί την ώρα που το άλλο ζευγάρι αποφασίζει να δοκιμάσει να βελτιώσει τη σχέση του, και να προσπαθήσει ξανά στο όνομα της αγάπης. Τη στιγμή λοιπόν που η ηρωίδα ανακοινώνει «γνώρισα έναν άνδρα και είμαι ξανά ερωτευμένη», οι κυρίες από κάτω αρχίζουν τα ΑΑΑΑΑ και τα Ουυυυυυ ενοχλημένες. Στην Ελλάδα του 2014, δέχονται ότι ο σύζυγος μέσα στον γάμο έχει ερωμένη αλλά δεν δέχονται ότι η γυναίκα μετά το διαζύγιο ξαναερωτεύεται και θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Αντί να χαίρονται, ενοχλούνται!
 29. Γιατί ενοχλούνται;
 30. Γιατί στην Ελλάδα ο σύζυγος επιτρέπεται να ξενοκοιτάει ενώ η σύζυγος πρέπει να είναι κυρία.
 31. Έχει να κάνει με ισότητα των δύο φύλων;
 32. Έχει να κάνει καθαρά με τους τύπους. Αν τις ρωτήσεις , η καθεμία θα έχει κάνει τη δική της κουτσουκέλα.
 33. Είστε πολλά χρόνια παντρεμένη με τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Πιστεύετε στην φράση «το άλλο μου μισό» ή είναι ένας απλός ρομαντισμός;
 34. Και πιστεύω και δεν πιστεύω ταυτόχρονα. Αισθάνομαι ότι όλοι μας είμαστε παλιές ψυχές οι οποίες έχουμε ξανασυναντηθεί. Πιστεύω στο Θεό, αλλά διαβάζω πολύ και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και νομίζω ότι έχω επηρεαστεί από εκείνους. Εν δυνάμει το άλλο μας μισό μπορεί να είναι πολλοί άνθρωποι. Είτε στη φιλία, είτε στον έρωτα, είτε στη δουλειά μας.
Info

Εκτός από το Θέατρο και την τηλεόραση, η Μπέσσυ διδάσκει υποκριτική στους μαθητές του σχολείου «Κωστέας Γείτονας». Φέτος μάλιστα θα ανεβάσουν μία επιθεώρηση με τίτλο «Στην αυλή του Γείτονα». Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκαν επιτυχημένοι θεατρικοί συγγραφείς.

Photos: Θεατρίκη σχολή “tabula rasa”