Η Ελένη Αντωνιάδου είναι μόλις 25 χρονών. Εδώ και μερικά χρόνια ζει μόνιμα στην Αμερική. Δεν κυνήγησε την τύχη της όπως συμβαίνει συνήθως με τους νέους, οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, λόγω κρίσης. Αντιθέτως, η τύχη κυνήγησε την Ελένη. Από τις πρώτες κιόλας μέρες παραμονής της στις ΗΠΑ άρχιζε να μαζεύει ένσημα από τη Silicon Valley και τη NASA, αλλά και από Πανεπιστημία του Ιλλινόις, στα οποία δουλεύει ως διδάκτωρ. Βέβαια, αυτές είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητές της. Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της, γίνεται εθελόντρια σε ορφανοτροφεία και κάνει ελεύθερες πτώσεις από αεροπλάνα.

«Συγγνώμη, άργησα. Είχαμε ένα πρόβλημα με την αποστολή 39 και την πρόσδεση των αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό και έμπλεξα στη δουλειά». Όχι, δεν μας κάνει πλάκα…Αυτή είναι η εργασιακή ρουτίνα της Ελένης!

Αναλόγως την περίοδο, δουλεύω είτε σε εργαστήρια της Transplants Without Donors, είτε σε νοσοκομεία όταν έχουμε κλινικά πειράματα και ασθενείς, ή στο διαστημικό κέντρο. Αυτή την περίοδο, η μέρα μου ξεκινάει στις 6:30 το πρωί με την προετοιμασία για τα βιοϊατρικά πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,παραδίδω ατομικά μαθήματα στους αστροναύτες καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας, συμμετέχω σε συσκέψεις είτε για να ενημερωθώ για τα ζητήματα των αποστολών 39,40,41 είτε για να παρουσιάσω τις μελέτες μας, συμμετέχω στις δορυφορικές συνδέσεις με τους αστροναύτες στο διάστημα και τα κέντρα ελέγχου. Η μέρα μου τελειώνει αργά το απόγευμα αφού πρώτα συνεδριάσω με την ιατρική και την επιστημονική ομάδα για την δημιουργία τεχνητών οργάνων και τα πρωτόκολλα έρευνας.

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες που έχω αναλάβει, χάνεται σίγουρα κάτι εξαιρετικά πολύτιμο για μένα, ο ελεύθερος μου χρόνος. Ευτυχώς η «χασούρα» αντισταθμίζεται με μοναδικές εμπειρίες.

Αν πρέπει να είσαι genius για να δουλέψεις στη Nasa; Φυσικά! (αυτό μου έχουν πει να λέω!). Πέρα από την πλάκα, όλοι μας είμαστε ευφυείς. Απλώς οι περισσότεροι δεν έχουν ανακαλύψει ή εκπαιδεύσει ακόμα τα ταλέντα τους. Σίγουρα, εκείνο που σπανίζει είναι η επιμονή και η αποφασιστικότητα να βελτιώσουμε τον εαυτό μας σε επίπεδο διανόησης και χαρακτήρα παρά τις αντιξοότητες της ζωής

Η έρευνά μου, στη Nasa, σχετίζεται με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας και της μικροβαρύτητας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Eπίσης, διδάσκω τα πειράματα βιοϊατρικής και βιοφυσικής που θα εκτελεστούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δεν με κοιτούν καχύποπτα λόγω ηλικίας.

Η εμπιστοσύνη, ειδικά σε επιστημονικά θέματα, χτίζεται με την κατάρτιση και την εμπειρία και προσπαθώ και για τα δύο καθημερινά.Δουλεύω σε ένα περιβάλλον υψήστης ασφαλείας, με αποστολές εμπιστευτικότητας οπότε η καταγωγή είναι μια παράμετρος που συνυπολογίζεται στην απόδοση αρμοδιοτήτων. Αν υπάρχουν μυστικά που δεν τα αποκαλύπτουν για να μην τρομοκρατήσουν τον κόσμο; Δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω, αλλά και να ήμουν δεν θα πρόδιδα ποτέ μυστικά!

Ο διακαής πόθος μου είναι ένα ταξίδι στο διάστημα. Ο γαλαξίας μας εμπεριέχει περίπου 400δις άστρα με 1.6 πλανήτες στην τροχιά τους, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Keppler Mission. Θα ήταν πολύ απαισιόδοξο αν δεν ήλπιζα σε κάποια εξωγήινη μορφή ζωής.

Ένα παιδί μετράει τα άστρα..

Κάποιοι λένε ότι τα αστέρια είναι για τους ονειροπόλους. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δουλεύοντας στην Νάσα, απομυθοποιείς την ρομαντική εικόνα του έναστρου ουρανού. Σας πληροφορώ ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιον επιστήμονα που να μην έχει μαγευτεί από τις διαστημικές εικόνες, οι οποίες μεταδίδονται στην αστροναυτική βάση από τα δορυφορικά τηλεσκόπια. Είμαστε –εν αγνοία μας- εγκλωβισμένοι στον παράδεισο.

Μια συνταρακτική ιστορία που έζησα, είχε να κάνει με τον παρολίγο πνιγμό του Ιταλού αστροναύτη μας, Λουκά Παρμιτάν.Στις 16 Ιουλίου του 2013, κατά τη διάρκεια ενος διαστημικού περίπατου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για επισκευές, ο Λούκα παρατήρησε μια βλάβη στο κράνος του που δημιούργησε σοβαρές επιπολοκές στην αστροναυτική του στολή. Το εσωτερικό της στολής πλημμύρισε μέσα σε δευτερόλεπτα. Ως εκπαιδευτής αστροναυτών αλλά και ως άνθρωπος έχω συγκλονιστεί με την ψυχραιμία και το ψυχικό σθένος που επέδειξε ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί μέσα στον Διαστημικό Σταθμό χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει ή να δει. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης υπήρξαν πάρα πολλές προσομοιώσεις ατυχημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες. Όπως είπε ο ίδιος, μετά το ατύχημα, η ζωή μας φέρνει το ίδιο τεστ ξανά και ξανά μέχρι να το περάσουμε

Επιστήμη ή Θρησκεία; Φυσικά, επιστήμη!Όπως επίσης και Μπιγκ Μπανκ, πίστη στον εαυτό μας, αγάπη και αλληλεγγύη.

Η πιο πιστή αναπαράσταση του διαστήματος στον κινηματογράφο – όσον αφορά τα σκηνικά και το τοπίο- ήταν η ταινία GRAVITY. Η πιο πιστή ιστορία του διαστήματος αναφέρθηκε στην ταινία APOLLO 13.

Κάθε φορά που ταξιδεύω σε ένα νέο μέρος μου δημιουργεί μια δίψα για το επόμενο, και όσο αργά και και αν επιστρέφω από τη δουλειά το βράδυ πάντα προσδοκώ την επόμενη ανατολή του ήλιου. Δεν νομίζω ότι το κίνητρό μου είναι να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, το κίνητρό μου είναι να φτάσω σε ένα μέρος όπου με αυτοπεποίθηση και τόλμη θα σπρώξω την γραμμή του τερματισμού σε μια πιο μακρινή και φιλόδοξη απόσταση. Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν ( αστροναύτης, ολυμπιονίκης, πρωθυπουργός, γυναίκα της χρονιάς) και άλλοι που θέλουν να κάνουν. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι που καταφέρνουν να μεταμορφώσουν τον κόσμο και να ξαναγράψουν τους κανόνες από την αρχή.