Αρκετές είναι οι έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει πως οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη άνοια! Μία νέα έρευνα, όμως, έδειξε πως η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, ακόμα και αν την μαθαίνεις κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής!

Η πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου τους με την εκμάθηση νέων γλωσσών ή αν εκείνοι οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως καλύτερες λειτουργίες εγκεφάλου είναι εκείνοι που είναι δίγλωσσοι.

Ο Dr Thomas Bak από το Centre for Cognitive Aging and Cognitive Epidemiology του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε : «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει κατά πόσον η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας έχει επιπτώσεις στις γνωστικές επιδόσεις αργότερα στη ζωή των ανθρώπων, ενώ παράλληλα ελέγχουμε και την παιδική ευφυΐα».

Η ομάδα χρησιμοποίησε 835 άτομα με μητρική γλώσσα τα Αγγλικά, τους οποίους αλίευσαν από το Lothian Birth Cohort του 1936. Οι συμμετέχοντες πέρασαν ένα τεστ νοημοσύνης το 1947 στην ηλικία των 11 και επανεξετάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μεταξύ 2008 και 2010. Οι 262 συμμετέχοντες ανέφεραν πως μιλούσαν τουλάχιστον ακόμα μία γλώσσα πέρα από τα Αγγλικά. Από αυτούς, οι 195 είχαν μάθει τη δεύτερη γλώσσα πριν από την ηλικία των 18 ετών, ενώ οι 65 είχαν μάθει τη γλώσσα μετά από αυτή την ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες είχαν σημαντικά καλύτερες γνωστικές ικανότητες αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με ό, τι θα μπορούσε να προβλεφθεί από τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις σε ηλικία των 11 ετών .

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικής πρακτικής σημασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακόμα και αν μάθουν μία δεύτερη γλώσσα σε προχωρημένη ενήλικη ηλικία, μπορούν να έχουν οφέλη στον εγκέφαλο και να καθυστερήσουν τη γήρανση του!

Οπότε, όπως κατάλαβες, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις ξένες γλώσσες για να μη γεράσει ο εγκέφαλός σου!