Τις Κυριακές ξεχωρίζει μέσα από το”Your Face Sound Familiar” παριστάνοντας την Πάολα, την Σακίρα, τον Πάνο Κιάμο και άλλους κόντρα ρόλους. Τις υπόλοιπες μέρες η Ελευθερία Ελευθερίου ξεχωρίζει από την φωνή της και τη εκρηκτική σκηνική της παρουσία στις live εμφανίσεις της. . Το iPop, την συνάντησε και της ζήτησε έναν μίνι καλοκαιρινό οδηγό επιβίωσης για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στην χώρα της, ο οποίος θα κυκλοφορούσε με τίτλο Η Κύπρος της .. Ελευθερίας Ελευθερίου!

 1. Ποιες είναι οι λέξεις που θα ακούσουν περισσότερο;
 2. Οι πιο δημοφιλείς λέξεις; Απαναϊα μου (Παναγία μου). Ρε Κουμπάρε! Είναι πολλές. Όι όι μάνα μου! Αν αρχίσω δεν θα σταματήσω να λέω λέξεις!
 3. Πες μου δέκα, αστείες ή μη! 
 4. Ένα μας πελλάνεις εσου – θα με τρελάνεις εσύ
  Ίνταμπου λαλείς; – τι θες να πεις;
  Βλαντζί – Συκώτι
  Ακκάνω – δαγκώνω
  Καρκόλα – κρεβάτι
  Κατσαρίζω – κάνω θόρυβο
  Καρκασσιαλίκκη – φασαρία
  Κκελλέ – κεφάλι
  Κκέλης – καραφλός
  Κουφή – φίδι
 5. Λένε ότι τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα για να τη μάθει κάποιος ξένος. Είναι δυσκολότερα τα κυπριακά;
 6. Τα κυπριακά είναι διάλεκτος. Η Κύπρος έχει περάσει αγγλοκρατία, αραβοκρατία, τουρκοκρατία και πολλές γλωσσικές συνήθειες, λέξεις ή ρίζες λέξεων προέρχονται από εκεί. Όμως η βάση των κυπριακών είναι η αρχαία ελληνική και η λατινική γλώσσα. Γι αυτό ακούγονται “τραγουδιστά”.
 7. Αν έρθει κάποιος αυθημερόν και θελήσει να δει την ωραία Κύπρο που πρέπει να πάει;
 8. Σίγουρα στην παλιά Λευκωσία. Είναι μαγική. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί πολύ. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Η οδός Λήδρας, οδηγεί στην πράσινη γραμμή και καταλήγει στα κατεχόμενα. ΟΙ ενδιαφερόμενοι μπορούν να περάσουν!Σίγουρα να επισκεφτεί την Αγία Νάπα. Εκεί είναι το ελεύθερο κομμάτι της Αμμοχώστου. Είναι όλο φανταστικές παραλίες. Εκεί σίγουρα θα ερωτευτεί τόσο το φυσικό κάλλος όσο και τα ωραία κορίτσια! Χρυσή άμμος και πεντακάθαρα πράσινα νερά. Στο φρούριο και στους αρχαιολογικούς της χώρους της Λεμεσού.
 9. Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να έχει μαζί του ένας ταξιδιώτης;
 10. Αντιηλιακό γιατί έχει πολλή ζέστη και ήλιο, το μαγιό του και την καλή του διάθεση.
 11. Η Κύπρος φημίζεται και για την υγρασία της! Οι γυναίκες δεν θα χρειαστούν οπωσδήποτε πιστολάκι;
 12. Δεν χρειάζεται καν πιστολάκι. Το ωραίο στην Κύπρο είναι ‘ότι δεν χρειάζεται καν να χτενίζεσαι. Όλοι είναι χαλαροί και ακομπλεξάριστοι όταν κυκλοφορούν έξω. Ακόμα και το βράδυ οι γυναίκες έχουν το λεγόμενο “θαλασσινό” look. Μαλλί ατημέλητο και ελαφρύ μακιγιάζ!
 13. Αν θέλω να ακούσω παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι και παραδοσιακή μουσική που θα πάω;
 14. Στον θείο μου! Είναι απ΄ τους λίγους που ασχολούνται ενεργά με την παραδοσιακή κυπριακή μουσική. Η κυπριακή παράδοση είναι όλη του η ζωή. Το βασικό όργανο της παραδοσιακής μουσικής είναι το λαούτο. Η κλασική παραδοσιακή Κυπραία τραγουδίστρια λέγεται Κυριακού Πελαγία, μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας. Όπως έχουν στην Κρήτη τις μαντινάδες εμείς έχουμε τα “Τσιατιστά”.
 15. Οι πεινασμένοι τι παραδοσιακό φαγητό να δοκιμάσουν;
 16. Σίγουρα σεφταλιές. Στην όψη μοιάζουν με κεφτέδες. Φτιάχνονται από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά αλλά το τυλίγουν με μπόλια. Αν πας για σουβλάκια σίγουρα να τις δοκιμάσεις. Επίσης αν τους αρέσει το τυρί σίγουρα θα λατρέψουν το χαλούμι. Δοκιμάστε το στην σχάρα!
Info!

Το single «ΓΙΑ ΣΕΝΑ» (Μουσική: Claydee Lupa, Teddy E – Στίχοι: Lyrics: Jay, Gabriel Russel) κυκλοφορεί από την Cobalt Music.