Μήπως ζεις μέσα από την κάμερα του κινητού σου; Μήπως δεν μετρά καμία εμπειρία αν δεν την έχεις καταγράψει μέσω του κινητού σου; Το φαινόμενο αυτό εκτός ότι είναι ανησυχητικό ψυχολογικά, έχει επιπτώσεις και στη μνήμη σου.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει και στο παρελθόν ότι η εμμονή με την καταγραφή κάθε στιγμής μπορεί να καταστρέφει τη μνήμη μας. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι γινόμαστε ανίκανοι να «ζήσουμε τη στιγμή».

H Δρ Maryanne Garry, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Victoria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας, μελετά τις επιπτώσεις της φωτογραφίας στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μας.

«Όλοι έχουν χιλιάδες φωτογραφίες και στη συνέχεια τις παρατάνε κάπου και δεν τις κοιτάνε καν, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τις οργανώσουν. Αυτό είναι ένα είδος απώλειας».

Από τα γενέθλια των παιδιών σου μέχρι το πάρτι αποφοίτησης, όλοι θέλουμε να θυμόμαστε τις στιγμές με μια φωτογραφία. Αλλά εάν είσαι ένας από αυτούς που είναι συνέχεια με το κινητό στο χέρι, πρόσεξε- μπορεί να καταλήξεις να τα ξεχάσεις όλα.

Το πείραμα στο μουσείο

Προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη πολλές φωτογραφιών μπορεί να μας αποτρέψει από τη διαμόρφωση ακριβών αναμνήσεων. Οι ερευνητές οδήγησαν μια ομάδα φοιτητών σε ένα μουσείο και τους ζήτησαν είτε να φωτογραφίσουν είτε να προσπαθήσουν να θυμηθούν έργα τέχνης και ιστορικά εκθέματα.

Την επόμενη μέρα ελέγχθηκε η μνήμη τους. Προέκυψε ότι οι φοιτητές που είχαν φωτογραφήσει το χώρο και τα αντικείμενα ήταν χειρότεροι από όσους απλώς τα παρατήρησαν. Ήταν επίσης πιο δύσκολο να περιγράψουν λεπτομέρειες των αντικειμένων από τα οποία είχαν τραβήξει φωτογραφίες.

Η Dr Linda Henkel από το Πανεπιστήμιο του Fairfield στο Κονέκτικατ, δήλωσε ότι «Όταν οι άνθρωποι στηρίζονται στην τεχνολογία για την καταγραφή των εμπειριών τους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πόσο καλά θυμούνται τα γεγονότα».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η επανεξέταση παλιών φωτογραφιών μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε, αλλά μόνο αν περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει αυτό. «Για να θυμηθούν, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και να αλληλεπιδρούν με αυτές, όχι απλώς να τις συγκεντρώνουν», είπε ο Δρ Henkel. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.