Η Αμυμώνη σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν μία από τις κόρες του Δαναού, η οποία στην προσπάθεια της να βρει νερό για την αρχαία Αργολίδα, δέχθηκε επίθεση από έναν σάτυρο. Ο θεός Ποσειδώνας στην προσπάθεια του να τη σώσει, πέταξε την τρίαινα του αλλά χτύπησε έναν βράχο. Η Αμυμώνη ωστόσο κατάφερε να σωθεί και ο θεός της θάλασσας ζήτησε να την παντρευτεί. Το γαμήλιο δώρο του ήταν μια πηγή νερό που ανάβλυσε μόλις η Αμυμώνη τράβηξε την τρίαινα και έτσι ποτίστηκε η αργολική γη. Η πηγή της Αμυμώνης υπάρχει μέχρι και σήμερα συμβολίζοντας την ελπίδα. Η ελπίδα όμως υπάρχει και μέσα στην «Αμυμώνη» τον σύλλογο για τα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετων αναπηριών που λειτουργεί στην Αθήνα από το 1993! Το iPop, μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου, την κα Παρασκευή Μπέλλου και γνώρισε λίγο καλύτερα το πολύ σημαντικό έργο που κάνουν οι άνθρωποι της Αμυμώνης!

 1. Τι ακριβώς είναι η Αμυμώνη, πότε ξεκίνησε η λειτουργία της;
 2. Η ΑΜΥΜΩΝΗ είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες. Ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους, εφόσον τα ίδια αδυνατούν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.Απευθύνεται σε οικογένειες παιδιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες όπως νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα.
 1. Εσείς πως μπλεχτήκατε με την Αμυμώνη;
 2. Στην περίοδο αναζήτησης εκπαιδευτικού πλαισίου για τον τυφλό – πολυανάπηρο γιο μου, έκπληκτη ανακάλυψα την παντελή έλλειψη κατάλληλων εκπαιδευτικών πλαισίων για τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες αλλά και την απουσία της κυβερνητικής πολιτικής για την κάλυψη αυτού του κενού. Η εμπειρία μου αυτή με κινητοποίησε ώστε να αναζητήσω και άλλες οικογένειες παιδιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, που ήρθαν αντιμέτωπες με την ίδια κατάσταση. Τα κοινά μας βιώματα μάς ένωσαν και έγιναν η αφορμή δημιουργίας της ΑΜΥΜΩΝΗΣ, που αρχικά απαριθμούσε λίγα μέλη αλλά με την πάροδο του χρόνου διεύρυνε τους κόλπους της. Σήμερα η ΑΜΥΜΩΝΗ έχει γίνει μια πολύ μεγάλη οικογένεια, προσφέροντας την αγκαλιά της σε όποιον την χρειάζεται.
 3. Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι άνθρωποι που εργάζονται στην Αμυμώνη;
 4. Θέλουμε οι άνθρωποι που εργάζονται στην Αμυμώνη να έχουν εμπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής και να μπορούν να εναρμονιστούν στη φιλοσοφία και τις αρχές της Αμυμώνης. Να ενδιαφέρονται σε προσωπικό επίπεδο για τους ανθρώπους που έχουν ζητήσει τη βοήθεια μας και να μην το βλέπουν σαν επάγγελμα! Μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί και έχουμε βρει ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη γνώση και τη θέληση να βοηθήσουν!
 1. Ποιες δραστηριότητες γίνονται στην Αμυμώνη;
 2. Όλες οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά της Αμυμώνης είναι άμεσα εστιασμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους που αναδύονται, λόγω της πολύ-αναπηρίας, σε διάφορους αναπτυξιακούς τομείς με επίδραση στην καθημερινή ζωή.Γι αυτό το λόγο έχει συγκροτηθεί ένα ενιαίο ημερήσιο καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαχωρισμένο σε επί μέρους προγράμματα και θεραπείες, που είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κάθε εκπαιδευόμενου. Σε αυτή τη βάση λειτουργούν τα εξής θεματικά εργαστήρια όπως το «Όνειρο» το οποίο αφορά παιδιά μικρότερης ηλικίας έως 12 ετών, και ακολουθείτε πρόγραμμα εκπαίδευσης στις καθημερινές δεξιότητες. Οι εκπαιδευόμενοι της Αμυμώνης έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν κομμάτια της καθημερινότητας «δουλεύοντας» στο κυλικείο, απασχολούμενοι στο κήπο της Αμυμώνης, κάνοντας κατασκευές με ανακυκλωμένο χαρτί ή φτιάχνουν διάφορες χειροτεχνίες! Αυτές είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που γίνονται μέσα στην Αμυμώνη, έχουμε όμως πληθώρα εξωτερικών δραστηριοτήτων!
 3. Πως επηρεάζουν αυτές οι δραστηριότητες τα παιδιά; Υπάρχει βελτίωση στην υγεία τους;
 4. Κύριοι στόχοι των δραστηριοτήτων είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εκπαιδευόμενων και των οικογενειών τους, η ενσωμάτωσή τους στην οικογενειακή εστία, η εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής με τη φύση της αναπηρίας, η ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα και η πρόληψη φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.Συνεπώς, μέσω της στοχευμένης παρέμβασης των παρεχόμενων υπηρεσιών επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η ανάδυση και η αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων των εκπαιδευόμενων σε γνωστικό, επικοινωνιακό, συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, η ανάπτυξη και η διατήρηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, η εκμάθηση κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς και τρόπων διαχείρισης δύσκολων συμπεριφορών.
 1. Τα έσοδα της Αμυμώνης από που προέρχονται; Υπάρχει κρατική βοήθεια;
 2. Η ομαλή και αποδοτική λειτουργία των δράσεων προϋποθέτει και το ανάλογο κόστος. Η Αμυμώνη επιδίδεται καθημερινά σε έναν δύσκολο αγώνα εξεύρεσης οικονομικών πόρων, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων της. Όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η λειτουργία τους. Συνεπώς, αντιμετωπίζει δυσκολίες λειτουργικότητας, βιωσιμότητας και συντήρησης των δομών της.Υπάρχει ελάχιστη κρατική επιχορήγηση μέσω της Περιφέρειας. Τα έσοδα μας προέρχονται κυρίως από τη διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, τις δωρεές και χορηγίες από ιδιώτες ή εταιρείες και όταν υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΕΤΑΑ φροντίζουμε να παίρνουμε κάποια ποσά.
 1. Πόσα παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από τη σκέπη της Αμυμώνης;
 2. Στα προγράμματα της Αμυμώνης, τη δεδομένη χρονική περίοδο, εκπαιδεύονται 80 παιδιά. Στην νεοσύστατη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» της Αμυμώνης, στεγάζονται επτά ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, προσφέροντάς τους τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας.
 3. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Αμυμώνη;
 4. Στο μελλοντικό μας πλάνο συμπεριλαμβάνονται η στέγαση του Κέντρου Διημέρευσης και Απασχόλησης «ΙΡΙΔΑ» σε νέο μόνιμο και δωρεάν παραχωρημένο χώρο, με κτιριακή υποδομή που να πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των προγραμμάτων μας, η εύρεση κατάλληλης υποδομής για τη στέγαση της ιδρυμένης δημόσιας σχολικής μονάδας ειδικής εκπαίδευσης για τυφλά – πολυανάπηρα άτομα και η δημιουργία 2ης Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες με στόχο την εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων
 1. Έχετε κάποια ανάμνηση με παιδιά μέσα από την Αμυμώνη που θα σας μείνει αξέχαστη;
 2. Η συμμετοχή των παιδιών στα θεατρικά και μουσικά δρώμενα της «ΙΡΙΔΑΣ» αποτελεί για μένα ευχάριστη ανάμνηση, καθώς, κάθε φορά, συγκλονίζομαι με τον ζήλο που επιδεικνύουν, την ενεργητική παρουσία τους αλλά και την πρόοδο που διαπιστώνω να έχει σημειωθεί όσον αφορά στις δυνατότητές τους.