Τα ερωτευμένα ζευγάρια που επισκέπτονται την γέφυρα Pont des Arts, στο Παρίσι, συνήθως περνάνε ένα λουκέτο στη κουπαστή της γέφυρας και πετάνε το κλειδί στο ποτάμι για να δείξουν πως η αγάπη τους είναι αιώνια! Αυτή η πολύ ρομαντική συνήθεια μπορεί όμως να αποβεί μοιραία! Και όχι δεν εννοούμε μόνο την περίπτωση που το ζευγάρι χωρίσει και αρχίσει το ένα έτερον ήμισυ να ψάχνει στον Σηκουάνα το κλειδί…!

Μία άλλη πιθανότητα την οποία οι ρομαντικοί επισκέπτες του Παρισιού μάλλον δεν είχαν υπολογίσει είναι πως η αγάπη ρίχνει γέφυρες! Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το βάρος από τις κλειδαριές που συμβολίζουν την αγάπη τους ρίχνει την κουπαστή της γέφυρας! Έτσι και έγινε! Το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία εκκένωσε την γέφυρα καθώς ένα τμήμα του κιγκλιδώματος κατέρρευσε από το βάρος που είχαν οι κλειδαριές! Η γέφυρα αμέσως εκκενώθηκε και έκλεισε και ένας αρχιτέκτονας μαζί με τοπικούς αξιωματούχους έσπευσαν στην περιοχή.

Το πρόβλημα προσωρινά επιλύθηκε φτιάχνοντας ένα φράγμα το οποίο κάλυπτε το κατεστραμμένο τμήμα της γέφυρας και επέτρεψε την πρόσβαση στο υπόλοιπο κομμάτι της γέφυρας!

Λύση για τις χαμένες κλειδαριές και τις υποσχέσεις για αιώνια αγάπη δεν βρέθηκε και ούτε είναι στα σχέδια των Αρχών να βρεθεί! Ερωτήματα όμως φαίνεται να δημιουργούνται στους ρομαντικούς και μη για το αν η κατάρρευση της γέφυρας, είναι μία απτή απόδειξη πως ακόμα και οι όρκοι για αιώνια αγάπη είναι μία υπερβολή και πως ακόμα και το βάρος των όρκων είναι δυσβάσταχτο…!

Οι κλειδαριές άρχισαν να εμφανίζονται το 2008, και οι Αρχές από τότε μέχρι σήμερα ζητούσαν να σταματήσει αυτό το “έθιμο” επικαλούμενοι ανησυχίες για το βάρος αλλά και την αισθητική. Η κυβέρνηση της πόλης του Παρισιού, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο της κατάρρευσης ήδη από το 2010 ενώ παράλληλα θέτουν ερωτήματα και για το τι μπορεί να συμβεί στη γέφυρα του Μπρούκλιν όπου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η ίδια συνήθεια!