Πρόκειται για μια γιορτή που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται επίσημα κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, δεν είναι όμως απλά μια γιορτινή μέρα ξεκίνησε από την αρχαιότητα και έφτασε να διατηρείται μέχρι και σήμερα…

Πως καθιερώθηκε η γιορτή της μητέρας;

Αρχικά ήταν γιορτή της άνοιξης και η μέρα που είχαν επιλέξει οι Θεοί να γιορτάζουν τη Γαία δηλαδή τη μητέρα γη και μητέρα όλων των θεών και ανθρώπων που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από την κόρη της Ρέα.

Στην ουσία όμως η επίσημη καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως παγκόσμια ημέρα και γιορτής της μητέρας ήρθε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα υπήρξε έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια, την Ana Jarvis.

Η πεισματάρα θα μπορούσαμε να πούμε Ana προσπάθησε 7 ολόκληρα χρόνια (1907 έως 1914) κάνοντας μια μεγάλη εκστρατεία για να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της που λάτρευε.

Με πολλές προσπάθειες και πολύ τόλμη είδε το όνειρό της να πραγματοποιείται το 1914 με το προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ να ορίζει την δεύτερη Κυριακή του Μάη, Ημέρα της Μητέρας και να την καθορίζει ως επίσημη γιορτή της.