Εν έτη 2014, η αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι αποτελεί μια κοινή πρακτική για την πλειοψηφία των γυναικών που περιποιούνται τον εαυτό τους και θέλουν να παρουσιάζουν μια πιο ελκυστική εικόνα στην παραλία. Είναι όμως επικίνδυνη η αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι;Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, αποδεικνύουν πως αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής, γιατί ενισχύει τον κίνδυνο να παρουσιάσει κάποιο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο δερματολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Μισισίπι, η αφαίρεση του τριχωτού με κερί στην ηβική περιοχή προκαλεί μικροτραυματισμούς, επιτρέποντας στους ιούς και στα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα. Σε συνδυασμό λοιπόν με την απρόσεκτη σεξουαλική ζωή, η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στο να παρουσιάσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

«Ο οργανισμός μας διαθέτει μια σειρά από αμυντικούς μηχανισμούς για την πρόληψη των λοιμώξεων. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι το φυσικό, υγιές δέρμα. Το κερί ανοίγει το δρόμο για τις μολύνσεις», είπε σχετικά, ο Robert Brodell επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος πρόσθεσε κατηγορηματικά πως ενισχύεται ο κίνδυνος για τη εμφάνιση ΣΜΝ,  μόνο σε συνδυασμό με την απρόσεκτη σεξουαλική ζωή.

Η περιποίηση του τριχωτού της ηβικής περιοχής γίνεται ολοένα και πιο κοινή πρακτική για τον καλλωπισμό των γυναικών σε όλες τις κοινωνίες και δημογραφικές ομάδες του κόσμου. Στα αξιοσημείωτα της μελέτης, είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που αποτριχώνονται με αυτή τη μέθοδο, δεν έχουν κάποιο σταθερό σύντροφο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που διατηρούν κάποιο σταθερό δεσμό.

Το γεγονός, λοιπόν, πως η αποτρίχωση στη συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον για την εύρεση ερωτικού συντρόφου ή συντρόφων, άρα αυξάνεται και ο κίνδυνος να παρουσιαστεί και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της μελέτης. Το κερί δεν αποτελεί από μόνο του μια επιβλαβής διαδικασία, ο συνδυασμός όμως με την απρόσεκτη σεξουαλική ζωή είναι επικίνδυνος για τη γυναίκα.