Το βιογραφικό της φορτωμένο με κλασικά έργα και συνεργασίες με όλους τους «μεγάλους» καλλιτέχνες. Η ζωή της το ίδιο γεμάτη. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ξεδιπλώνει γνωστές και άγνωστες πτυχές της στο ipop!

 1. Έχετε βελτιώσει τον χαρακτήρα σας μέσα από το επάγγελμά σας;
 2. Νόμιζα ότι είχα αλλάξει. Όσο μεγαλώνεις, το κοντέρ μηδενίζεται. Ξαναγυρίζεις σε ανασφάλειες και μικρά ελαττώματα. Ο χαρακτήρας βελτιώνεται μέσα από τα έργα και όχι μέσα από τους ρόλους. Αν γυρίσεις να τα κοιτάξεις κοιτάς καλύτερα τα αισθήματα και τους ανθρώπους. Αυτό σε εκτονώνει. Έτσι γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Και όχι με την στενή χριστιανική έννοια του  «μην κάνεις κακό στον άλλον» αλλά αφορά ένα γενικότερο ήθος.
 3. Τι είδους ανασφάλειες έχετε;
 4. Έχουν να κάνουν με τη δουλειά. Σε προσωπικό επίπεδο, τις κρύβω.
 5. Είστε άνθρωπος με μυστικά;
 6. Ελάχιστα. Η μητέρα μου έφυγε μεγάλη από τη ζωή. Όταν είχα περάσει μία σοβαρή ασθένεια η μητέρα μου ζούσε ακόμη. Δεν το έμαθε ποτέ. Δεν της το είπα.
 7. Το κάνατε για να μην την στενοχωρήσετε;
 8. Για να είμαι ειλικρινής η ανησυχία και ο φόβος στα μάτια της θα διέλυε εμένα. Για μένα το έκανα. Δεν θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω.
 9. Σας απασχόλησε ποτέ το «τι θα πει ο κόσμος»;
 10. Ναι. Είναι ηλίθιο πολύ. Μεγάλωσα σε γειτονιά στο Παγκράτι. Τα μίνι που φορούσαμε το 70, ήταν μαντήλια και όχι φούστες. Τότε στην γειτονιά κοιτούσαν πίσω από τις γρύλλιες και κουτσομπόλευαν.
 11. Λειτουργήσατε επιπόλαια στον γάμο σας;
 12. Καθόλου. Είχα έναν τέλειο γάμο και ένα τέλειο διαζύγιο. Με τον Δάνη έχουμε μία ουσιαστική σχέση. Μία σχέση συντροφικότητας. Ο έρωτας είναι αρρένα. Ο έρωτας ματώνει. Δεν είμαι συμπαγής και σταθερή. Μπορεί να έχω κάνει χιλιάδες λάθη αλλά δεν θέλω να κάνω απολογισμούς.  Από τα ποίηματα πάντα λάτρευα τα κεριά του Καβάφη. Λέει ότι «γυρνάω πίσω και βλέπω μία σειρά από σβηστά κεριά». Όταν κατάλαβα τι εννοούσε είπα ότι δεν θα κοιτάξω ποτέ πίσω. Φρόντιζα να αφήνω και δύο «κεριά» μπροστά μου αναμμένα. Αυτό δεν σημαίνει αισιοδοξία αλλά ανάγκη. Τις περισσότερες φορές έβλεπα το ποτήρι μισοάδειο.
 13. Ο Καβάφης όμως δεν εκμεταλλεύτηκε το τρίπτυχο κερια-ρυτίδα-ανασφάλεια γιατί ήξερε ότι πουλάει;
 14. Έχετε πολύ δίκιο. Αλλά η ουσία του ποίηματος παραμένει μαύρη. Από κάποια στιγμή και μετά έψαχνα να βρω μία νότα αισιοδοξίας.
 15. Δεν λυγίσατε ποτέ; Για παράδειγμα στην περίπτωση της ασθένειάς σας;
 16. Το αντιμετώπισα ενεργητικά. Δεν προσποιήθηκα ότι δεν συμβαίνει. Είπα: εδώ είμαστε και προχωράμε.
 17. Φαίνεστε σκληρός άνθρωπος. Είστε;
 18. Ένας φίλος μου κάποτε μου είπε ότι είμαι σαν βούτυρο κάτω από καυτό μαχαίρι. Στην αρχή ενοχλήθηκα. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι μια χαρά λιώνω.
 19. Κλαίτε εύκολα;
 20. Κλαίω ωραιότατα. Πολλές φορές κλαίω και από ευδαιμονία και το θεωρώ τεράστιο προσόν.
 21. Από ενοχη;
 22. Είμαι πολύ ενοχικός τύπος. Νευριάζω από ενοχή και
 23. Έχετε πληγωθεί από ανθρώπους;
 24. Πάρα πολύ. Ειδικά από φίλους. Φιλίες χρόνων που απομακρύνθηκαν και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί, παρόλο που έψαξα να βρω απαντήσεις. Με έχει πειράξει βαθιά.
 25. Από έρωτα;
 26. Ο έρωτας δεν σε πληγώνει αλλά σε ματώνει.
 27. Παραμελήσατε ποτέ τον εαυτό σας;
 28. Δεν θα σου πω την δικαιολογία ότι βάζω τους άλλους σε προτεραιότητα. Είναι πολύ εύκολη. Μπορείς να είσαι και υπέρ των άλλων και υπέρ σου. Εγώ δεν πίνω, δεν καπνίζω δεν πάω με γυναίκες που έλεγαν και οι … αρχαίοι. Αλλά τρώω. Μου αρέσει.
 29. Ποιά όνειρα παραμένουν ανεκπλήρωτα;
 30. Δεν θα απαντήσω. Θα ήταν σαν να κάνω απολογισμό και δεν θέλω.
 31. Δεν θέλετε ή μήπως φοβάστε;
 32. Και φοβάμαι. Είναι το περιτύλιγμα της πλάνης.
 33. Έχετε περάσει χρόνια κατάθλιψης;
 34. Ναι. Είναι δική μου εκτίμηση, όχι του ψυχιάτρου. Το έλεγα με μία φίλη που έπασχε όντως από κατάθλιψη και μου έλεγε ότι απλώς δεν είμαι καλά. Μου εξήγησε ότι στην κατάθλιψη δεν θες καθόλου τον εαυτό σου. Κάθεσαι κουκουλωμένος στο κρεβάτι και δεν θες να κάνεις ούτε μπάνιο. Την ώρα που ήταν μαύρα τα πράγματα είχα πάντα  στο μυαλό μου και την πλευρά της επιβίωσης.Σαν να είμαι κάτω από το νερό και προσπαθώ να βγω στην επιφάνεια βλέποντας το φως του ήλιου. Έτσι και γω ήθελα να νιώσω την ευεργητική πλευρά του νερού.