Όλοι όταν φοράμε άρωμα νιώθουμε αναζωογονημένοι, καθαροί, πιο φρέσκοι, πιο ελκυστικοί. Αυτό, όμως, που πιθανώς δεν φαντάζεσαι είναι ότι φορώντας άρωμα μοιάζεις ομορφότερος στους γύρω σου, ειδικά αν είσαι γυναίκα. Περίεργο δεν είναι αυτό; Πώς μπλέχτηκε η όσφρηση με την όραση;
Έρευνα του Monell Chemical Senses Center αποκαλύπτει ότι τα πρόσωπα των γυναικών που φορούσαν άρωμα αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή…

Τα αρώματα και τα αρωματικά προϊόντα χρησιμοποιούνται επί αιώνες ως ένας τρόπος να βελτιωθεί η συνολική εμφάνιση του ανθρώπου. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η αντίληψη της ελκυστικότητας ενός προσώπου, μπορεί να επηρεαστεί αν προκύψουν δυσάρεστες μυρωδιές.
Ωστόσο, πρώτη φορά γίνεται έρευνα για να διερευνηθεί πώς επηρεάζεται η οπτική αντίληψη των χαρακτηριστικών του προσώπου από την όσφρηση.

Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι αν και οι γυναίκες που φορούσαν άρωμα θεωρήθηκαν ομορφότερες, δεν πέρασαν για νεότερες. Ο λόγος είναι ότι ενώ η κρίση για την ελκυστικότητα είναι συναισθηματική διαδικασία, η αντίληψη της ηλικίας αξιοποιεί γνωστικές λειτουργίες και αντικειμενικά οπτικά κριτήρια (ρυτίδες, κηλίδες κλπ).

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης Jean-Marc Dessirier δήλωσε, «Τα ευρήματα αυτά έχουν συναρπαστικές συνέπειες από την άποψη του πώς οι ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να βοηθήσουν να ενισχύσουμε την εμφάνισή μας και να εισπράττουμε καλύτερη αντιμετώπιση σε κοινωνικό επίπεδο. Το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε αν τα ευρήματα αυτά επεκτείνονται στην αξιολόγηση της ελκυστικότητας των ανδρών».