Μιλάς τη γλώσσα στη χώρα όπου ζεις; H Ηλέκτρα, για παράδειγμα,  ζει τους τελευταίους μήνες στην Σλοβακία, παρακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Αν και βρίσκεται 1800 -και βάλε- χιλιόμετρα μακριά, φροντίζει καθημερινά να συντονίζει έστω και από απόσταση – μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, το «language exchange club Athens (LEC)»: Το πρώτο ελληνικό εθελοντικό προγράμμα εκμάθησης ξένων γλώσσων. Το language exchange club Athens (LEC) προσφέρει κάθε εβδομάδα προφορική εξάσκηση στην ξένη γλωσσα της επιλόγη σας – μέσα από συζητήσεις τόσο με γλωσσομαθείς όσο και με ανθρώπους που την μιλούν ως μητρική γλώσσα- εντελώς δωρεάν. Το 2012, μία ομάδα παιδιών έφερε στην Ελλάδα (και συγκεκριμένα στο cafe “Βανίλια και Κανέλλα της οδού Λ. Ριανκούρ στην Πανόρμου) την ιδέα μίας Ουκρανής που συνδύαζε μέσα από συζήτηση, την δημιουργία νέων φίλων με την εξάσκηση ξένων γλωσσών.

«Στο τμήμα αγγλικών είμαστε όλοι εμείς που έχουμε ένα πτυχίο, με ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν αγγλικά αλλά και με native speakers. Ανοίγουμε ένα θέμα κουβέντας και μιλάμε αποκλειστικά στα αγγλικά. Οι native speakers μας διορθώνουν και μας μαθαίνουν την ακριβή προφορά, εμείς εξοικιωνόμαστε με την γλώσσα και οι υπόλοιποι την μαθαίνουν μέσα από την κουβέντα! Το πρόγραμμα βοηθάει πέρα από την γνώση και στην κοινωνικοποίηση. Θέλουμε αφενός να εξασκήσουμε τις δεξιότητές μας και αφετέρου να γνωρίσουμε άτομα από όλον τον κόσμο»

Όταν η Ηλέκτρα πήγε για να παρακολουθήσει την πρώτη της «κουβέντα» υπήρχαν μόνο τρία τμήματα συζητήσεων: το ελληνικό, το αγγλικό κια το ρώσικο. Πλέον υπάρχουν περισσότερα από 8 τμήματα και πολλά αιτήματα για την δημιουργία νέων τμημάτων. «Για να καταλάβεις πια έχουμε μέχρι και τμήμα αραβικών και ήδη οργανώνουμε συζητήσεις στα ιαπωνέζικα.» Τι και αν τα αραβικά φαντάζουν για τους Έλληνες .. Σουαχίλι; Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή «τμήματα» του γκρουπ! «Το δημοφιλέστερο βέβαια, είναι το γκρουπ των γερμανικών. Οι νέοι θέλουν να τα φρεσκάρουν ή να τα μάθουν εξαρχής για να φύγουν από την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν στην Γερμανία. Όλοι βιάζονται!”.

Στις συζητήσεις συναντάς κάθε λογής ανθρώπους: μετανάστες που μόλις έχουν έρθει στην Ελλάδα και πρέπει να βελτιώσουν άμεσα τα ελληνικά τους, φοιτητές, εθελοντές, παιδιά των Εράσμους, νοικοκύρες με περίσσιο ελεύθερο χρόνο και άνθρωπους μεγαλύτερης ηλικίας που αγαπούν τα ταξίδια.

«Όλο αυτό γίνεται εθελοντικά. Δεν το βλέπουμε ως υποχρέωση αλλά ως παρέα. Το μόνο κόστος είναι τα εισιτήρια του μετρό για να έρθεις και ο καφές που θα παραγγείλεις. Έλα μία μέρα. Θα ξετρελαθείς! Οι Έλληνες όσο περνάει ο καιρός εξοικιώνονται με τον εθελοντισμό. Ίσως φταίνε οι συγκυρίες ίσως και η κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται αποκλειστικά για να προσφέρουν. Δεν περιμένουν να μάθουν κάποια γλώσσα αλλά να μιλήσουν στην γλώσσα τους ώστε να μάθουν οι υπόλοιποι της παρέας! Έχω κάνει πολλούς φίλους εκεί μέσα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο. Με την ομάδα των διοργανωτών είμαστε πλέον «οικογένεια». Εγώ μιλάω Αγγλικά , Γαλλικά, Ιταλικά και τώρα μαθαίνω Σλοβάκικα.Ποιόν λαό συμπαθώ περισσότερο ε; Δεν ξέρω. Έχει να κάνει κυρίως με τον άνθρωπο. Ορισμένα χαρακτηριστικά βέβαια είναι στάνταρ. Οι Ισπανοί κάνουν περισσότερο φασαρία από Γερμανούς. Οι Άγγλοι δεν είναι τόσο «εξω καρδιά» όσο οι Έλληνες. Γι αυτό ίσως έχουν και «παράξενο χιούμορ».

Το site της ομάδας,languageexchangeclubathens.com, θα είναι έτοιμο στους επόμενους μήνες.