Κάθε εβδομάδα σου ξεκινά με χιλιάδες προσδοκίες, υποχρεώσεις και στόχους. Η λίστα των to do είναι μεγάλη: να πληρώσω τους λογαριασμούς, να τελειώσω αυτό το project, να βρω σπίτι, να κάνω τα ψώνια, να πάρω τον εξοπλισμό του camping, να ζητήσω αύξηση (!). Κι ενώ ξεκινάς με την απαραίτητη όρεξη, έχεις κάνει ό,τι διάβασες ότι λειτουργεί (πρόγραμμα από το βράδυ, post-it στο ψυγείο, reminder στο κινητό), το πρόγραμμά σου όλο και χαλάει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι που την Παρασκευή έχουν μαζευτεί ένα κάρο ανειλημμένες υποχρεώσεις.

5 λόγοι που το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πάει από το κακό στο χειρότερο

  1. Η διάθεσή σου. Κάθε εβδομάδα είναι μια καινούρια αρχή. Αν αγαπάς τη δουλειά σου, τις πρώτες μέρες έχεις όρεξη να επιτύχεις συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο η κούραση,  η (κακή) επαφή με άλλους και η ρουτίνα σε κάνει να χάσεις την ψυχολογία «ηθικό ακμαιότατο».
  2. Η κούραση. Ξεκινάς τη βδομάδα ξεκούραστος, αλλά στην πορεία η μια ώρα ύπνο λιγότερη έχει αντίκτυπο στην απόδοσή σου. Προς την Παρασκευή οι ελλείπεις ώρες έχουν συσσωρευτεί και πλέον ανυπομονείς να έρθει το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείς.
  3. Η αναβλητικότητα. Οι αιτίες της αναβλητικότητας έχουν εξηγηθεί εκτενώς εδώ, η ουσία είναι όμως ότι αυτή επηρεάζει όλο το πρόγραμμά σου. Αν κάθε μέρα αναβάλλεις μια υποχρέωση για την επόμενη μέρα τότε την Παρασκευή έχουν πλέον μαζευτεί 5 ανειλημμένες υποχρεώσεις.
  4. Η αντίδραση. Ξεκινάς με μια λίστα που περιλαμβάνει 10 στόχους και καταλήγεις στο τέλος της μέρας σου να έχεις κάνει 3 της λίστας και 7 καινούρια που προέκυψαν από το πουθενά. Δεν δρας, δεν προχωράς μπροστά, απλώς αντιδράς σε όσα συμβαίνουν. Εν τω μεταξύ, οι δικές σου υποχρεώσεις συνεχίζουν να πηγαίνουν πίσω…
  5. Οι άλλοι. Δεν λέμε ότι για κάθε δεινό φταίει κάποιος τρίτος, αλλά ο παράγοντας «άλλοι» συχνά δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς σου. Μπορεί η δουλειά σου να εξαρτάται και από άλλα άτομα και -μάντεψε!- και οι ίδιοι περνούν ότι κι εσύ. Έτσι, μπορεί να σου είχε υποσχεθεί ο συνάδελφος ότι θα σου στείλει εγκαίρως το mail για να προχωρήσεις τη δουλειά σου, αλλά -μάντεψε- κι εκείνος το ανέβαλλε για την επόμενη μέρα…