Το να είσαι από τα πιο δημοφιλή άτομα του σχολικού περιβάλλοντος σου μπορεί να φαίνεται cool στην εφηβεία σου, αλλά αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κοινωνική κατάσταση σου αργότερα στη ζωή σου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι έφηβοι που προσπαθούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία μπορεί να κερδίσουν τη δημοτικότητα από νωρίς, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με ναρκωτικά και αλκοόλ αργότερα στη ζωή τους και να παρουσιάσουν σοβαρή εγκληματική συμπεριφορά από τις αρχές του 20ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development.

Φαίνεται ότι, η λεγόμενη “cool”συμπεριφορά των εφήβων μπορεί να συνδεθεί με την πρώιμη δημοτικότητα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι έφηβοι εμφανίζουν ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές στην προσπάθεια τους να παραμείνουν cool. Το εύρημα προέρχεται από μια 10ετή μελέτη κατά τη οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν 184 φοιτητές ξεκινώντας από την ηλικία των 13 έως 23.

Στην ηλικία των 13 ετών τα άτομα που παρουσίαζαν συμπεριφορές ψευδοωρίμανσης, κρίθηκαν ως πιο δημοφιλής από τους συνομηλίκους τους. Ωστόσο, όσο τα χρόνια περνούσαν η συμπεριφορά που άλλοτε τους έκανε δημοφιλής έδειχνε φθίνουσα πορεία προς τη δημοτικότητα. Στην πραγματικότητα τους έκανε να φαίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλής και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Μέχρι την ηλικία των 22, τα cool παιδιά έπρεπε να προσπαθήσουν πολύ πιο σκληρά για να έχουν φίλους καθώς αποδείχθηκε πως ήταν λιγότερο ικανοί – κοινωνικά – από ό, τι άλλοι συνομήλικες του που ήταν λιγότερο δημοφιλής στο σχολείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η παρούσα μελέτη έγινε σε πολύ μικρό δείγμα κι οι μαθητές επιλέχθηκαν από ένα δημόσιο γυμνάσιο στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Αν και οι συμμετέχοντες ήταν από αστικές και προαστιακές περιοχές, 184 παιδιά δεν μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο δείγμα για να είναι απόλυτα αξιόπιστο δείγμα.