Μπορεί να μην γνωρίζετε τον Αμερικανό συγγραφέα Ernest Vincent Wright, αλλά κατάφερε κάτι μοναδικό. Αυτοπροκλήθηκε να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο με πάνω από 50.000 λέξεις, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά το γράμμα «e».

Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο με τίτλο «Gadsby» και αφορά την ιστορία του Gadsby, ο οποίος προσπαθεί να σώσει την πόλη του με τη βοήθεια μίας παρέας νεαρών. Την έκδοση του βιβλίου την ανέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας κ χρειάστηκαν 6 μήνες για να το ολοκληρώσει. Στο εισαγωγικό του σημείωμα εξηγεί ποιες ήταν οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει κατά τη συγγραφή του βιβλίου ο Wright ήταν να αντικαταστήσει τις αντωνυμίες, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να γράψει μια πρόταση, πόσο μάλλον ένα μυθιστόρημα, χωρίς λόγια, όπως «αυτός» ή «αυτή» ή «της» και ούτω καθεξής (στα αγγλικά «he», «she»). Επιπλέον, αναγκάστηκε να βρει τρόπους για να γράψει σε παρελθοντικούς χρόνους που συνήθως καταλήγουν σε “-ed”, το οποίο, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι κάτι περισσότερο από λίγο δύσκολο.

Και πάλι όμως ο Wright τα κατάφερε και έγραψε 50,110 words και μία ολόκληρη ιστορία χωρίς να κλέψει ούτε μία φορά! Ο Wright εξέδωσε το βιβλίο το 1939, αλλά όπως και όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους ίδιους τους συγγραφείς, δεν δέχθηκε μεγάλη υποδοχή. Τα βιβλίο διαβάστηκε κυρίως από ανθρώπους που ψάχνανε για τυχόν λάθη!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε online και να το διαβάσετε δωρεάν.

Βεβαίως δεν παύει να είναι μοναδικό στο είδος του και ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το γράμμα «Ε» είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο γράμμα της Αγγλικής αλφάβητου και πάνω από το 11% των λέξεων του λεξικού της Οξφόρδης το περιλαμβάνουν!