Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Άννα Συνοδινού, άνοιξε την καρδιά της στο ιpop και μας μίλησε για τους νέους του τότε αλλά και του σήμερα, την πολιτική, το διάβασμα, και μας εξηγεί γιατί δεν έγινε ποτέ μανούλα.

 1. Πώς βλέπετε την νεολαία του σήμερα;
 2. Φτηνιάρικη αλαναρία. Ο τρόπος που σου μιλούν και που σε προσεγγίζουν. Όταν ήμουν εγώ νέα υπήρχαν τρόποι. Οι νέοι ήξεραν πως θα σε πλησιάσουν, πως θα σου μιλήσουν, πως θα σε φλερτάρουν. Σέβονταν όλοι τότε την προσωπικότητα του άλλου και δεν τον έθιγαν.
 3. Γιατί δεν κάνατε ένα παιδί;
 4. Ήθελα πολύ να γίνω μαμά. Δε μπορούσα, όμως, να άφηνα το θέατρο και να έφευγα. Mάλιστα, ήμουν έγκυος και απέβαλα. Πρέπει να ενσάρκωνα την Άλκηστη ή την Αντιγόνη. Μετά το τέλος της παράστασης, με μετέφεραν στο Ιατρικό Κέντρο. Εκεί μου το ανακοίνωσαν.
 5. Έχετε πολιτευτεί στο παρελθόν. Σας λείπει η ενασχόληση με τα κοινά;
 6. Ενδιαφέρομαι αλλά δεν ασχολούμαι. Πρέπει όλοι να ενδιαφερόμαστε με την πολιτική! Έχω μεγαλώσει πια. Αμφιβάλλω αν το μυαλό μου μπορεί να αντέξει σε τόσο δύσκολες περιστάσεις.
 7. Τι θα αλλάζατε στο τρόπο διακυβέρνησης;
 8. Σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα. Εφόσον έχουμε δημοκρατία, ίσως εγώ να κάνω λάθος. Πάντως, πιστεύω ότι έχει τροποποιηθεί η κοινωνική συνλειτουργεία. Διαφέρει η πολιτική του τότε και του σήμερα.
 9. Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
 10. Διαβάζω. Ξεσκονίζω τα βιβλία που έχω ήδη διαβάσει, διαβάζω και καινούρια. Θαυμάζω τον Ελληνικό λόγο. Διαβάζω τα κείμενα των μεγάλων μας φιλοσόφων και Χριστιανικά κείμενα. Είναι πραγματικός θησαυρός. Πρέπει να το μάθουν και οι νέοι. Πλουτίζεις μέσα από αυτά. Ο λόγος τους σε κρατάει σε εγρήγορση.
 11. Έχετε φοβίες;
 12. Όχι. Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Μπορεί οι μέρες που θα έρθουν να είναι καλύτερες.
H φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Άννας Συνοδινού με τίτλο πρόσωπα και προσωπεία.