Το Weather Channel κατηγορείται κι αυτό ότι πουλούσε προσωπικά δεδομένα χρηστών σε τρίτους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες.
Το Weather Channel είναι ίσως μία απ’ τις πιο δημοφιλές εφαρμογές που μετράει σχεδόν 45 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Χρήστες που σίγουρα θέλουν να ενημερώνονται για τον καιρό κι όχι για να πωλούνται κρυφά και χωρίς την συγκατάθεσή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.
Ειδικότερα, οι εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες κατηγορούν το Weather Channel (Weather.com) ότι παραπλανούσε τους χρήστες και ότι πουλούσε σε τρίτους προσωπικά δεδομένα, τα οποία είχε συλλέξει γι’ αυτούς από τα κινητά και άλλες συσκευές.
Μάλιστα, οι New York Times και Guardian αναφέρουν ότι η αμερικάνικη εφαρμογή και οι υπεύθυνοι της, συνέλεγαν τα στοιχεία των χρηστών και στη συνέχεια τα πουλούσαν κρυφά και εν αγνοία τους σ΄άλλες εταιρείες.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο εκδίκασης σχετικής αγωγής σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, με τον εισαγγελέα Μάικλ Φόιερ να αναφέρει χαρακτηριστικά:
Σκεφτείτε πόσο Οργουελιανό μοιάζει το να ζει κανείς σε έναν κόσμο όπου μια ιδιωτική εταιρεία καταγράφει πιθανώς κάθε μέρος που πάτε, κάθε λεπτό της μέρας. Αν θέλετε να θυσιάσετε αυτή την πληροφορία για μια εταιρεία, σίγουρα θα πρέπει να το κάνετε έχοντας σαφώς ενημερωθεί εκ των προτέρων για το τι διακυβεύεται
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι όταν οι χρήστες κατεβάζουν το app του Weather Channel, το οποίο διατίθεται δωρεάν, καλούνται να δεχτούν την πρόσβαση της εφαρμογής στην τοποθεσία τους, για την καλύτερη και πιο εξατομικευμένη πρόγνωση καιρού. Κι ενώ το 80% περίπου των χρηστών δέχονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς η εφαρμογή δεν τους ενημερώνει ότι χρησιμοποιεί και συλλέγει αυτά τα δεδομένα.
“This case against the operators of the Weather Channel app goes to the core of one of today’s most fundamental issues: How do we maintain #privacy in the digital age?” -City Atty Mike Feuer https://t.co/yknFoNwIxz #technology #TechNews
— LA City Attorney (@CityAttorneyLA) January 4, 2019
Απ΄την πλευρά του εκπρόσωπος της ΙΒΜ, της εταιρείας που αγόρασε το 2015 την εφαρμογή, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτή έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι χρησιμοποιεί δεδομένα γεωεντοπισμού για τη θέση των χρηστών.
Τέλος, η αγωγή που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο ζητά να σταματήσει η πώληση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε άλλες εταιρείες και ζητά ακόμη την ποινή μέχρι 2.500 δολαρίων για κάθε παραβίαση που έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί.