Μπορεί πολλοί να μην το περίμεναν, όμως ακόμα και τα social media έχουν κινητοποιηθεί εναντίον των διακρίσεων. Τι έκανε το Facebook για τον ρατσισμό; 

Το Facebook δημοσίευσε νέες προτάσεις για διαχειριστές ομάδων χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να διευκολύνουν τις συνομιλίες σχετικά με το φυλετικό χρώμα και την ανισότητα, κάνοντας από την πλευρά του μια προσπάθεια και το Facebook για τον ρατσισμό που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις.

Το Black Lives Matter ηχεί παντού, ενώ πολλοί διαχειριστές και συντονιστές διαγράφουν αναρτήσεις που θεωρούν «πολιτικές». Οι αποφάσεις διαγραφής ώθησαν τα μέλη να εγκαταλείψουν τις ομάδες στις οποίες βρίσκονταν εδώ και χρόνια, να διαφωνήσουν με αυτές και μερικές φορές να κλείσουν εντελώς τις ομάδες που είχαν δημιουργήσει στο Facebook.

Έτσι λοιπόν, απ’ την δική του πλευρά, το Facebook συνιστά στους διαχειριστές ομάδων να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης έγχρωμων ατόμων ως συντονιστές.

Επιπλέον, το Facebook επιλύει κατευθείαν τον πολιτικό περιορισμό των δημοσιεύσεων που ακολουθούν πολλές ομάδες και συμβουλεύει ότι οι διαχειριστές αναπτύσσουν συγκεκριμένες λίστες θεμάτων που δεν επιτρέπονται. Αναφέρει μάλιστα μερικές «συζητήσεις για τη νομοθεσία, πολιτικούς υποψηφίους ή συγκεκριμένες εκστρατείες» ως παραδείγματα. Το Facebook είχε προηγουμένως συμβουλεύσει ότι οι ομάδες αναπτύσσουν έναν κατάλογο οδηγιών για τη διευκόλυνση της εποπτείας της συζήτησης, ωστόσο αυτές οι οδηγίες φαίνεται να είναι αυτό που παραγκωνίζει κάποιους συντονιστές αυτή τη στιγμή.

Έτσι, μέσα απ’ την ανάρτησή του συμβουλεύει όλους τους διαχειριστές να ενημερώνονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ τους παροτρύνει να είναι «ανοιχτοί στις αλλαγές».

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι σκληρές και αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες ανισότητες στην κοινωνία μας» γράφει το Facebook, λέγοντας στη συνέχεια όμως πως «είναι επίσης απαραίτητες και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να σας βοηθάμε να διευκολύνετε τις συζητήσεις και την πληροφόρηση».

Διάβασε ακόμα:

Η μαύρη εικόνα στο Instagram που τα λέει όλα

Photo: Unsplash/Con Karampelas