Θεωρίες συνομωσίας ότι το 5G ευθύνεται για τον κοροναϊό. Για ακόμα μια φορά διαβάζουμε “τρελά” πράγματα στο Internet, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική βάση.

Οι χρήστες στο Facebook και το YouTube μοιράζονται αναρτήσεις και φτιάχνουν videos τα οποία έχουν παρακολουθήσει και μοιράζονται μαζικά χιλιάδες άτομα.

Μάλιστα, μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «Stop5G» κι έχει πάνω από 26.000 μέλη, ανεβάζει συνεχόμενα αναρτήσεις που αναφέρουν ότι το 5G ευθύνεται για τον κοροναϊό.

Τα μέλη μιας άλλης ομάδας που ονομάζεται «STOP 5G U.K» υποστήριξαν μάλιστα ότι η πρόσφατη επιδημία κοροναϊού στην Ιταλία συνδέεται με το γεγονός ότι το 5G υπάρχει ήδη εκεί. Και μπορεί, υποτίθεται, οι αρμόδιοι για θέματα misleading του Facebook να έχουν κάνει ban όλες τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον ιό, αλλά βλέπουμε πως τελικά τα posts και οι θεωρίες συνομωσίας εξαπλώνονται.

Πού βασίζεται η θεωρία ότι το 5G ευθύνεται για τον κοροναϊό;

Η θεωρία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Wuhan ήταν η πρώτη πόλη στην Κίνα που έβαλε 5G (δεν ήταν όμως και η μόνη), ότι το 5G βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα (δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως το κάνει) και ότι ο ιός COVID-19 είναι απλώς μια πιο μολυσματική εκδοχή ενός κρυολογήματος (δεν είναι -το γονιδίωμα του έχει ήδη αναλυθεί).

Ορισμένες από τις θεωρίες κατηγορούν επίσης τα εμβόλια που δόθηκαν στους Κινέζους πολίτες πέρυσι.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την επιδημία του νέου κοροναϊού;

Στο YouTube, έχουν αναρτηθεί μια σειρά από videos που έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Τα videos περιέχουν συνδέσμους με εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες στις περιγραφές τους, παρέχοντας στους χρήστες εκπτώσεις για τις θεραπείες.

Τα κανάλια με τις θεωρίες συνομωσίας στο YouTube συχνά τοποθετούν τα videos για το 5G και τον κοροναϊό δίπλα σε θέματα όπως οι εξωγήινοι, οι Illuminati και ιατρικά πειράματα.

Σε μια δημοσίευση στο blog τον περασμένο μήνα, το Facebook ισχυρίστηκε ότι «εργάζεται για να περιορίσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου για τον ιό».

Το YouTube ισχυρίζεται επίσης ότι η πολιτική του είναι να αποτρέπει spam, απάτες ή άλλες παραπλανητικές πρακτικές.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου υπάρχει ακόμα σ’ αυτά τα δύο κανάλια και πολύ φοβόμαστε πως όσο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο θα εξαπλώνονται και οι θεωρίες συνομωσίας γύρω απ’ την εμφάνισή του.

Διαβάστε ακόμα:

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα