Τα social media δεν σε απομονώνουν από τους φίλους σου! Συχνά έχει θεωρηθεί ότι οδηγούν τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο με το κινητό τους απ’ ότι με τους φίλους και την οικογένειά τους, κάτι που στην ψυχολογία αναφέρεται ως “κοινωνική απομόνωση”.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έχει καταρρίψει αυτόν τον μύθο και πράγματι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της μείωσης της πραγματικής επαφής με τους φίλους σου ή την οικογένεια σου, επομένως και τα social media δεν σε απομονώνουν από τους φίλους σου!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας διενήργησαν δύο μελέτες που έδειξαν ότι, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων τελικά δεν αντιμετώπισαν το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης, αφού πρώτα πέρασαν σημαντικό χρόνο σε διάφορες πλατφόρμες των social media.

Ο συγγραφέας Jeffrey Hall τόνισε:

Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων είναι καλή, αλλά δεν είναι κακή με τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται πως είναι

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Στην πρώτη μελέτη, ο Hall και οι συνάδελφοί του συνέκριναν στοιχεία από τη Διαχρονική Μελέτη της Αμερικανικής Νεολαίας μεταξύ του 2009 και του 2011, η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και την ανθρώπινη επαφή των νέων.

Δεν βρήκαν, όμως, καμία αρνητική σχέση μεταξύ της αυξημένης χρήσης των social media και της μειωμένης ανθρώπινης διαπροσωπικής επαφής, όπως η επίσκεψη φίλων στο σπίτι ή έξοδος για βόλτα με κάποιον φίλο.

“Το ενδιαφέρον στην έρευνα ήταν ότι σε αυτήν την εποχή της ταχείας υιοθέτησης των social media και των σημαντικών αλλαγών που σημειώνονται στον κόσμο, δεν παρατηρήσαμε ξαφνικές μειώσεις στην άμεση κοινωνική επαφή των ανθρώπων”, εξήγησε ο Hall.

Εάν η θεωρία της κοινωνικής απομόνωσης ήταν σωστή, τότε οι άνθρωποι θα έπρεπε να έβγαιναν λιγότερο ενώ τα τηλεφωνά στους φίλους τους ή την οικογένεια τους θα ήταν εξίσου ελάχιστα. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία εκτελέστηκε το 2015, ο Hall παρακολούθησε τη χρήση των social media από 116 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους ήταν φοιτητές, ενώ το άλλο μισό ήταν ενήλικες.

Διαπίστωσαν ότι η υψηλή τους χρήση μέσα στην ημέρα δεν είχε καμία επίδραση στις μεταξύ τους σχέσεις κατά το υπόλοιπο. Δεν φαίνεται, λοιπόν, ότι, είτε αυτό το διάστημα είτε στο μέλλον, η χρήση των social media θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσουν να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο ή στο τηλέφωνο.

Επομένως μπορείς να πλοηγηθείς άνετα και δίχως ενοχές!