Στα γαλανόλευκα τιμά η Google την 25η Μαρτίου, αφού το doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. 

Η Google τιμά την Επανάσταση του ’21, με τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει στο σημερινό της doodle. Έτσι τιμά η Google την 25η Μαρτίου 1821, μια σημαντική μέρα για όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η Google γράφει χαρακτηριστικά πως το σημερινό doodle γιορτάζει την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας, που αποτελεί και την 199η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας της Ανατολικής Μεσογείου, όπως τονίζεται. Η Google εύχεται στην Ελλάδα «Χαρούμενη Εθνική Επέτειο».

Να θυμίσουμε, βέβαια, πως φέτος κατ’ εξαίρεση δε θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις, λόγω του κορονοϊού που μαστίζει όλο τον κόσμο. Έτσι, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις την 25η Μαρτίου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα, αφού τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Παρ’ όλα αυτά, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στις 11:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με μέριμνα της Βουλής, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 /15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

Διάβασε ακόμα:

25η Μαρτίου με κορονοϊό: Πώς θα γιορταστεί η επέτειος;