Όταν επιλέγεις έναν κωδικό να βάλεις σε κάποια συσκευή, στο email σου, στα social media, δεν το πολυσκέφτεσαι. Λες “εμένα θα χακάρουν;”. Επειδή, όμως, ποτέ δεν ξέρεις αυτά είναι τα μυστικά για καλύτερα passwords.

Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά, έλεγε η γιαγιά μου και είχε απόλυτο δίκαιο. Ποια είναι τα μυστικά για καλύτερα passwords για να μην σε χακάρουν ποτέ;;

Σήμερα 5 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σε ενημερώνει και σου λέει όλα τα μυστικά για καλύτερα passwords.

Το μήνυμα καμπάνιας απαντά στην πάντα επίκαιρη ερώτηση για όλους τους ψηφιακούς χρήστες: Τι μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους στόχους σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις; Πρώτα απ’ όλα ο κωδικός πρόσβασης σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, αν από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζονται βασικά μέτρα ασφάλειας.

Ο κωδικός πρόσβασης είναι πολύ σημαντικός κι εσύ πρέπει να δίνεις την απαραίτητη προσοχή!

 Μυστικά για τα καλύτερα passwords και τα μέτρα που πρέπει να λάβεις

  1. Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).
  2. Εκτός από ισχυρό, το password πρέπει να είναι και μυστικό. Να ξέρετε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  3. Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.
  4. Επιπλέον, ένα ασφαλές password θα σας προστατεύει μόνο αν ένας κακόβουλος δεν μπορέσει να το παρακάμψει με άλλο τρόπο (π.χ. με την ερώτηση ασφάλειας για την ανάκτηση του password). Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Και… πώς μπορείς να καταλάβεις ότι σε έχουν χακάρει;

  • Τελειώνει ξαφνικά η μπαταρία του κινητού σου πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχεις στο κινητό σου μια άγνωστη εφαρμογή.
  • Η συσκευή σου ζεσταίνεται ακόμα κι όταν δεν το χρησιμοποιείς. Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι υπάρχει μια άγνωστη εφαρμογή που «τρέχει» στο background.
  • Γίνεται επανεκκίνηση, απενεργοποίηση, κλήση αριθμών ή εκτέλεση εφαρμογών χωρίς να το έχεις ζητήσει εσύ. Εάν δεν είναι βλάβη του συστήματος, τότε είναι σημάδι ότι σ’ έχουν χακάρει.
  • Υπάρχουν άγνωστοι αριθμοί στις πρόσφατες κλήσεις σου.
  • Δεν μπορείς ν’ απενεργοποιήσεις το κινητό σου και αντ’ αυτού ξεκινούν να εκτελούνται διαφορετικές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης:

Τα χειρότερα passwords του 2018… τα έχουμε όλοι μας!