Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για να χρησιμοποιείς το smartphone, αφού σου λύνει τα χέρια στην καθημερινότητά σου. Απ’ την άλλη, αν έχει γίνει προέκταση του χεριού σου -όσο tech freak- κι αν είσαι, πρέπει για λίγο να το αφήσεις στην άκρη.

Το smartphone επικίνδυνο για την υγεία; Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς και σίγουρα δεν το ακούς πρώτη φορά από εμάς. Ωστόσο, ίσως υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν σκέφτεσαι σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιείς αλόγιστα το κινητό σου.

Πότε μπορεί να γίνει το smartphone επικίνδυνο για την υγεία;

Επηρεάζει την όρασή σου

Το ανθρώπινο μάτι είναι ένα απίστευτο όργανο, ικανό να κάνει πολλά πράγματα μαζί! Δυστυχώς, τα smartphones μειώνουν δραστικά το πόσο μπορούμε να εστιάσουμε από μακριά.

Το φως που εκπέμπεται απ’ τις συσκευές μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία των κιρκαδικών δυσλειτουργιών και των δυσλειτουργιών του ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει και μεγάλη βλάβη στα μάτια και αυτό θέλει προσοχή.

smartphone επικίνδυνο

Photo: TWENTY 20

Σε κάνει αντιπαθητικό

Κι όμως! Έρευνες έχουν δείξει πως αν έχεις συχνά το κινητό στα χέρια σου και ασχολείσαι με αυτό κάθε λίγο και λιγάκι, δεν βλάπτει απλώς τα μάτια σου, αλλά και τις φιλίες σου.

Μια έρευνα το 2012 από το Πανεπιστήμιο του Essex έδειξε πως ακόμα και η απλή παρουσία μιας κινητής συσκευής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έχουν μια αρνητική εντύπωση για εμάς.

Έχει πολλά βακτήρια

Το κινητό μας κουβαλά πολλά βακτήρια και ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα γιατί φτάνουν μέχρι τα αυτιά και το στόμα μας.

Έρευνες έχουν δείξει πως το τηλέφωνο μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια και από μια τουαλέτα. Το να πλένεις τα χέρια σου τακτικά ίσως σε βοηθήσει σημαντικά, αλλά το κινητό σου εξακολουθεί να είναι φορέας ασθένειας και μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις.

Μπορεί να βλάψει τα δάχτυλά σου

Αν χρησιμοποιείς το κινητό σου πολύ συχνά, τότε μπορεί να προκληθεί πόνος στα χέρια και τα δάχτυλά σου. Το να κρατάς τα δάχτυλά σου σε συγκεκριμένη στάση, το να πληκτρολογείς συνέχεια μηνύματα, μπορεί πραγματικά να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Και αυτό που ίσως επηρεαστεί πρώτο είναι… ο αντίχειράς σου.

smartphone επικίνδυνο

Photo: Twenty 20

Σε κάνει να έχεις ψευδαισθήσεις

Ακόμη και όταν δεν κοιτάς το κινητό σου, μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη σου περισσότερο από όσο νομίζεις. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι θεωρούν ότι το κινητό τους χτυπά, ακόμη κι όταν δεν χτυπά. Σε άλλο σημείο της έρευνας μάλιστα, αποδείχθηκε πως το 89% των προπτυχιακών φοιτητών δήλωσε πως άκουσε το κινητό του να δονείται, ενώ αυτό δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Κάνει επικίνδυνο το περπάτημα και την οδήγηση

Το κινητό μας αποσπά την προσοχή τόσο πολύ που δεν βλέπουμε μπροστά μας και δεν ακούμε! Είμαστε τόσο πολύ αφοσιωμένοι πάνω του που δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή γύρω μας. Σκέψου να το χρησιμοποιείς ενώ περπατάς ή οδηγάς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ!

Διάβασε και αυτό:

Οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τη ζημιά που κάνει το κινητό στο δέρμα σου