Οι διαφημίσεις στο Ίντερνετ είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Ό,τι ad blocker και να εγκαταστήσεις, δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει όλες τις διαφημίσεις απ’ όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι. Εκεί που δεν το περιμένεις, τσουπ, θα εμφανιστεί μια ακόμα διαφήμιση ίσα ίσα για να σου χαλάσει αυτό που βλέπεις. Η νέα επέκταση του Google Chrome, όμως, σου δίνει τουλάχιστον τη δυνατότητα να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο αυτών των διαφημίσεων.

Το Ads Transparency Spotlight διατίθεται δωρεάν στο Chrome web store και, σύμφωνα με την περιγραφή του, στοχεύει στο να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγξουν περισσότερο τις διαφημίσεις που βλέπουν και τα δεδομένα τους.

Πώς λειτουργεί η νέα επέκταση του Google Chrome;

Στην πράξη, κάνεις κλικ στο εικονίδιο της επέκτασης ενώ βρίσκεσαι σε μια ιστοσελίδα και θα δεις πόσες διαφημίσεις βρίσκονται στη συγκεκριμένη σελίδα, πόσες πλατφόρμες υπάρχουν από πίσω και μια λίστα με τους οργανισμούς/ εταιρείες που μπορεί να έχουν παρουσία στη σελίδα.

Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε εταιρεία στη σελίδα, θα οδηγηθείς στη μια σελίδα σχετικά με την πολιτική της όσον αφορά τις διαφημίσεις και την παρακολούθηση.

Ads Transparency Spotlight

Η Google αναφέρει ότι εξετάζει την προσθήκη περισσότερων δυνατοτήτων και ζητά από τους χρήστες να αφήσουν σχόλια, ώστε να συνεχίσει να βελτιώνει την επέκταση.

Στόχος της νέας επέκτασης είναι να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις διαφημίσεις που βλέπουμε στο Ίντερνετ, να γνωρίζουμε δηλαδή ποιος βρίσκεται πίσω απ’ τη διαφήμιση, πώς αξιοποιεί και τι δεδομένα έχει για εμάς αλλά και να μπορέσουμε να καταλάβουμε εμείς ως χρήστες γιατί βλέπουμε την κάθε διαφήμιση.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα με την επέκταση και δεν λειτουργεί σε όλες τις σελίδες σωστά, όμως, σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα για έναν κόσμο με περισσότερη διαφάνεια!

Δες ακόμα:

Πλέον εσύ ελέγχεις τις διαφημίσεις στο YouTube!

Photo: Pexels