Μια εφαρμογή που ανιχνεύει τον κορονοϊό έρχεται τον επόμενο μήνα! Apple και Google ανακοίνωσαν πως εργάζονται από κοινού για μια πλατφόρμα παρακολούθησης επαφών Covid-19 που βασίζεται στο Bluetooth. Η εφαρμογή αυτή θα μπορεί να ενημερώνει τους χρήστες αν έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό

Μια εφαρμογή που ανιχνεύει τον κορονοϊό λανσάρουν Google και Apple, ένα λογισμικό για smartphones, το οποίο θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός στον covid-19.

Εκτός απ’ τα βασικά, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν πραγματικά το σύστημα.

H εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Androird και ουσιαστικά έχοντας την εφαρμογή στο κινητό σου θα μπορείς να εντοπίζεις άλλες συσκευές μέσω Bluetooth, ενεργοποιώντας το contact tracing του ιού.

Ένας άνθρωπος με κορονοϊό θα ενημερώνει την εφαρμογή μιας δημόσιας αρχής ότι είναι φορέας και μετά θα στέλνεται «συναγερμός» σε άλλους χρήστες που βρέθηκε κοντά το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα, με το πιο σημαντικό αυτό των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Google έγραψε πως θα υπάρξουν «αυστηροί έλεγχοι και προστασία για την ιδιωτικότητα των χρηστών».

Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα βοηθηθούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps) να είναι συμβατές μεταξύ τους και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αρκετές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Ν.Κορέα, η Σιγκαπούρη, ήδη στέλνουν προειδοποιήσεις στα κινητά σχετικά με πιθανή μόλυνση των χρηστών από κορονοϊό, ενώ δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε διάφορες χώρες αναπτύσσουν ανάλογες πρωτοβουλίες ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης μέσω smartphone.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, Google και Appale, θα ενσωματώσουν στα ίδια τα λειτουργικά συστήματα πρόσθετες δυνατότητες ιχνηλάτισης επαφών, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να κατεβάσεις κάποιο app. Κι αν θέλεις θα μπορείς να τα ενεργοποιείς ή όχι στο δικό σου κινητό.

Στόχος είναι να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ενώ διαβεβαιώνουν πως η ιδιωτικότητα του καθενός θα προστατεύεται, καθώς δεν θα γίνεται καταγραφή του εντοπισμού θέσης μέσω GPS, ούτε κάποια άλλη πληροφορία που να ταυτοποιεί το άτομο.

Τον επόμενο μήνα οι δύο εταιρείες θα παρουσιάσουν API που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών με λειτουργικά συστήματα Android και iOS, όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές δημόσιων οργανισμών υγείας. Οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες μέσα από τα App Stores.

Διαβάστε επίσης:

Instagram και Netflix ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια νέα σειρά! | Video

Photo: Pixabay