Μια σοβαρότατη παραδοχή απ’ το Facebook: Hackers κατάφεραν ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία 29 εκατ. χρηστών! Το social media ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με το FBI, το οποίο διεξάγει έρευνες σχετικά με το περιστατικό.

Μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, το Facebook μπαίνει σε νέες περιπέτειες καθώς μόλις παραδέχθηκε ότι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα 29 εκατ. χρηστών. Η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων στο Facebook φέρνει την εταιρεία αντιμέτωπη με νέα προβλήματα.

Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα hackers εκμεταλλεύτηκε ένα ελάττωμα στο χαρακτηριστικό “view as” του Facebook για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε εκατομμύρια λογαριασμούς.

Η εταιρεία μόλις σήμερα, Παρασκευή, δημοσίευσε ολοκληρωμένη δήλωση σχετικά με τα ακριβή δεδομένα που ελήφθησαν κατά το χακάρισμα.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση απ’ το Facebook, οι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε περίπου 30 εκατομμύρια λογαριασμούς:

  • Οι hackers είχαν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες επικοινωνίας (όνομα, email και αριθμό τηλεφώνου) για 14 εκατομμύρια λογαριασμούς, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το φύλο, τη θρησκεία, την τοποθεσία και τη συσκευή για άλλους 15 εκατομμύρια λογαριασμούς.
  • Δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εάν υποκλάπηκαν πληροφορίες απ’ τους υπόλοιπους λογαριασμούς (1 εκατομμύριο).

Το Facebook έχει δεσμευτεί να ειδοποιήσει και τους 30 εκατομμύρια χρήστες μέσω του Κέντρου βοήθειας τις επόμενες ημέρες.

Η δήλωση δίνει επίσης νέες λεπτομέρειες για τη χρονολογική σειρά της επίθεσης:

  • Η πρώτη δραστηριότητα έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά το Facebook χρειάστηκε 11 μέρες για ν’ αντιληφθεί ότι πρόκειται για κακόβουλη επίθεση.
  • Δύο ημέρες αργότερα, η επίθεση τελείωσε και έγινε αναφορά στους χρήστες και τους υπεύθυνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR και άλλους νόμους περί παραβίασης.

Το Facebook τόνισε επίσης ότι η επίθεση δεν επηρέασε τα Messenger, Messenger Kids, Instagram, WhatsApp, Oculus και Workplace.

Διαβάστε ακόμα:

Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Υποκλάπηκαν και τα δεδομένα του Ζούκερμπεργκ