Το μέλλον δεν είναι πάντα τόσο μακρινό όσο το έχουμε στο μυαλό μας. Απόδειξη; Η ψηφιακή τεχνολογία που «εισβάλλει» στις ζωές μας και κάνει την καθημερινότητά μας ακόμα πιο εύκολη, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε έναν νέο, ακόμα καλύτερο κόσμο.

Οι έξυπνες πόλεις, τα δίκτυα επόμενης γενιάς, η τηλεϊατρική, η τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό σχολείο και οι start-ups είναι μόνο μερικά παραδείγματα των δυνατοτήτων που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία και κάνει τον κόσμο καλύτερο!

Φαντάζεσαι να σου ερχόταν ειδοποίηση στο smartphone όταν αποχωρούσε κάποιο όχημα από θέση πάρκινγκ; Μπορείς να κάνεις εικόνα την τηλεϊατρική να εφαρμόζεται ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας δίνοντας σ’ όλους πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Ένα ψηφιακό σχολείο που θα χάριζε απλόχερα στους μαθητές τις γνώσεις για ν’ ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω μας;

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα ξεχωριστά και να φέρει το αύριο στο σήμερα, με μικρές αλλαγές στις οποίες μπορούν όλοι να προσαρμοστούν.

Κάποια παραδείγματα:

Έξυπνες πόλεις

Με πρώτα παραδείγματα τη Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, οι έξυπνες πόλεις είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πλέον στη διάθεση τους εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μίας πόλης. Κάποια παραδείγματα αποτελούν οι αισθητήρες ενημέρωσης αποχώρησης οχήματος από κάποια θέση στάθμευσης.

Δίκτυα επόμενης γενιάς

Ένας άλλος τομέας που αποτελεί πρόκληση αφορά την αξιοποίηση που θα κάνουμε ως χώρα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα δίκτυα οπτικών ινών τα οποία αναπτύσσονται τώρα, όσο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2020. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι πως προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και οι χρήστες θα έχουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία.

Τηλεϊατρική

Σε μία χώρα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή και με δεδομένο ότι σε πολλά από τα νησιά μας η ιατρική παρακολούθηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, η τηλεϊατρική αποτελεί με βεβαιότητα ένα μικρό «θαύμα». Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια έχει συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) έχουν ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας και πλέον καλούμαστε να κινητοποιηθούμε για να τις επεκτείνουμε περαιτέρω. Σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, χρειάζονται πολύ μεγάλη προσπάθεια και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της στην καθημερινότητα.

Ψηφιακό σχολείο

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είναι η υλοποίηση ενός πραγματικά ψηφιακού σχολείου. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα σχολείο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά για ένα σχολείο που θα δώσει στους μαθητές του τα φόντα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που απαιτεί και γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, όπως και της εκπαιδευτικής ύλης, χρήση όλων των υπαρχόντων ψηφιακών μέσων και μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μοντέλου.

Η εκπαιδευτική ρομποτική, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα –πέρυσι η χώρα μας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα- είναι ένα υγιές παράδειγμα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων παιδιών.

Επιχειρηματικότητα

Στην επιχειρηματικότητα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά παραδείγματα Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η τεχνολογία και να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε καταναλωτές ή σε εταιρείες. Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από νέους ανθρώπους που απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες, παρακολούθησαν τάσεις του εξωτερικού και κατάφεραν ακόμα και να δημιουργήσουν λύσεις σε διάφορους τομείς (μεταφορές, marketing, τεχνητή νοημοσύνη κ.α.) που ξεπέρασαν τα όρια της χώρας μας.

Εσύ, λοιπόν, περιμένεις ακόμα το μέλλον να έρθει; Το μέλλον δεν είναι τόσο μακρινό και η ψηφιακή τεχνολογία είναι η απόδειξη!

Photo: Pixabay