Την αυτόματη διαγραφή δεδομένων ανακοίνωσε η Google στους χρήστες της, επιτρέποντάς τους να διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης και ιστορικού αναζήτησης από τους λογαριασμούς τους. 

Ένα θετικό βήμα προς το σεβασμό της ιδιωτικότητας των χρηστών της κάνει η Google, που ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ανάπτυξη μιας νέας λειτουργίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης και ιστορικού αναζήτησης από τους λογαριασμούς τους.

Όταν δημιουργείς έναν λογαριασμό Google, υπάρχουν τρία στοιχεία ελέγχου Δραστηριότητας που αποθηκεύουν δεδομένα για «να σου προσφέρουν πιο εξατομικευμένες εμπειρίες» σε όλα τα προϊόντα:

  • Ιστορικό τοποθεσίας: Αποθηκεύει τα μέρη που επισκέπτεσαι με τις συσκευές σου και σου παρέχει εξατομικευμένους χάρτες, προτάσεις βάσει των τοποθεσιών που έχεις επισκεφτεί και πολλά άλλα.
  • Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών: Αποθηκεύει τη δραστηριότητά σου σε ιστότοπους και εφαρμογές Google, συμπεριλαμβανομένων σχετικών πληροφοριών, όπως η τοποθεσία, για να σου παρέχει ταχύτερες αναζητήσεις, καλύτερες προτάσεις και πιο εξατομικευμένες εμπειρίες στους Χάρτες, την Αναζήτηση και άλλες υπηρεσίες Google.
  • Ιστορικό YouTube: Αποθηκεύει τα βίντεο YouTube που παρακολουθείς και τα πράγματα που αναζητάς στο YouTube για να σου προσφέρει καλύτερες προτάσεις.

Πλέον, όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε την αυτόματη διαγραφή δεδομένων. Η Google θα διαγράφει αυτόματα τις αποθηκευμένες αναζητήσεις, τις τοποθεσίες και τις δραστηριότητες των χρηστών στο browser της αφού περάσουν 18 μήνες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Sundar Pichai.

Μάλιστα, πριν από περίπου ένα χρόνο η Google είχε κατηγορηθεί ότι συγκεντρώνει υπερβολικά πολλά δεδομένα των χρηστών της και ότι εντόπιζε την τοποθεσία των χρηστών ακόμη κι αν εκείνοι είχαν απενεργοποιημένη την επιλογή για το Ιστορικό Τοποθεσίας. Για να αποτραπεί αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα έπρεπε οι χρήστες να ψάξουν και να απενεργοποιήσουν την επιλογή “Δραστηριότητα web και εφαρμογής”.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις αυτόματης διαγραφής δεν ισχύουν για υπηρεσίες, όπως το Gmail και το Google Photos, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση προσωπικού περιεχομένου. 

Διάβασε ακόμα:

To Google Maps γίνεται καλύτερο!

Photo: Pixabay