Ένα άρθρο που θα ταράξει τα νερά του διαδικτυακού κόσμου ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 348 ψήφους “υπέρ” και 274 “κατά” ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο άρθρο 13, κάτι που αποτελεί δυσάρεστο γεγονός για τη ιντερνετική κοινότητα.

Τι είναι όμως το Άρθρο 13;

Πρόκειται για ένα «φίλτρο» το οποίο έχει σκοπό την πρόληψη παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Με απλά λόγια από την εγκατάσταση αυτού του φίλτρου και μετά οι ιντερνετικές πλατφόρμες θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το υλικό που δημοσιεύεται από τους χρήστες της σελίδας.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή ήταν ποικίλες με τις περισσότερες να είναι αρνητικότατες. Πιο συγκεκριμένα ο «κολοσσός» του διαδικτύου, Google είχε τονίσει αρκετές φορές την δυσαρέσκεια της για τον συγκεκριμένο νόμο και οι ενστάσεις της ήταν εντονότατες κατά του νόμου. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα είχε δημιουργηθεί και σχετικό hashtag, #saveyourinternet.

άρθρο 13

Το ψηφισμένο άρθρο θα επηρεάσει πολύ γνωστές σελίδες με δισεκατομμύρια επισκέπτες ημερησίως όπως το Facebook, το Youtube, το Twitter και άλλες πλατφόρμες που καθημερινά χρησιμοποιούνται από διαδικτυακούς χρήστες απ’ όλο το κόσμο.

Να υπογραμμίσουμε επίσης πως τον παρόν άρθρο θα τεθεί σε ισχύ ΜΟΝΟ σε υπηρεσίες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από τρία έτη ή έχουν έσοδα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα ο λόγος θα περάσει στην πλευρά του διαδικτύου όπου και αναμένουμε ηχηρούς αντίλογους, εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Καταργείται η αλλαγή της ώρας με απόφαση ευρωκοινοβουλίου