Μέσα από ένα απλό κουίζ, θα μάθουμε σήμερα μαζί τη διαφορά μεταξύ ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς ευαίσθητοι! 

Φυσικά, για να μπορέσεις να καταλάβεις ακριβώς τη διαφορά μεταξύ ενσυναίσθησης και ευαισθησίας, δεν θα βασιστείς απλώς σ’ ένα τεστ που θα σου πει τι απ’ τα δύο είσαι… Πρέπει να κατανοήσεις ακριβώς τι σημαίνει το καθένα. Γι’ αυτό παρακάτω θα βρεις όλους τους ορισμούς που ψάχνεις!

Ενσυναίσθηση

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια, η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση, και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική ή τη συμπόνια -αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή- η οποία υποδηλώνει πως πέρα από τη συναισθηματική ταύτιση, το άτομο επίσης εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου.

Πηγή: Wikipedia

Ευαισθησία

Απ’ την άλλη, ο ευαίσθητος άνθρωπος είναι εκείνος που τον επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό ό,τι συμβαίνει γύρω του. Με τον όρο ευαισθησία εννοούμε συναισθηματικές αντιδράσεις παραπάνω έντονες σε σχετικά ήπια ερεθίσματα. Εξάρσεις που εκδηλώνονται με άγχος, εύκολο κλάμα και φτάνουν ως και πανικό ενίοτε ή ροπή στην καταστροφική οπτική ενός ζητήματος.

Το παρακάτω τεστ υποτίθεται πως μπορούν να το περάσουν μόνο οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση! Μήπως τελικά δεν έχεις τόσο αναπτυγμένη ενσυναίσθηση όση νομίζεις κι είσαι απλώς ευαίσθητη;

Δες εδώ ένα ακόμα τεστ που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν έχεις ενσυναίσθηση ή είσαι ευαίσθητος!

Photo: Pixabay