Η κατάθλιψη γίνεται δυστυχώς όλο και πιο συνηθισμένη και πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, δεν το καταλαβαίνουν καν. Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη αλλά ντρέπονται να ρωτήσουν. Φοβούνται να το ψάξουν, να το συζητήσουν… Το θεωρούν θέμα ταμπού.

Όμως δεν είναι… Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Τα σημάδια της κατάθλιψης δεν είναι πάντοτε εμφανή κι αναγνωρίσιμα. Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως η κατάθλιψη εκφράζεται μέσα απ’ την ευερεθιστότητα, τις αρνητικές σκέψεις, την υπερβολική κόπωση, τη θλίψη και το αίσθημα συνεχούς απελπισίας. Και όντως, η κατάθλιψη εκφράζεται έτσι. Αλλά όχι μόνο έτσι.

Το παρακάτω τεστ υποστηρίζει πως μέσα από μια σειρά ερωτήσεων μπορεί να διαπιστώσει εάν είσαι καταθλιπτικός ή όχι. Επειδή, όμως, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένα τεστ μπορεί να σου δώσει μια τέτοια απάντηση, σου λέμε απλά να πατήσεις play για να δεις τα σημάδια, να δεις εάν μπορείς ν’ αναγνωρίσεις κάποια απ’ αυτά στον εαυτό σου και να προβληματιστείς με τις απαντήσεις σου.

Μην πάρεις σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα του τεστ ως διάγνωση, απλά ως αφορμή για να σκεφτείς!

Άλλα σημάδια που συνδέονται με την κατάθλιψη:

  • Είσαι διαρκώς στεναχωρημένος
  • Κοιμάσαι πάρα πολύ ή πολύ λίγο
  • Δε σου αρέσουν πια τα πράγματα που σου άρεσαν
  • Θυμώνεις εύκολα
  • Είσαι συνέχεια κουρασμένος

Διάβασε ακόμα:

Σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη

Photo: Asdrubal luna/ Unsplash