Μπορεί καθημερινά να συμβαίνουν πολλά και διάφορα γεγονότα γύρω σου που να σου προκαλούν στρες. Όμως, καλό είναι να ξέρεις πόσο αγχωμένος είσαι για να δεις και πώς θα το αντιμετωπίσεις. 

Το πολύ άγχος μόνο καλό δεν μπορεί να σου κάνει. Το υπερβολικό στρες κυριολεκτικά σου μικραίνει τη ζωή, αφού συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, ενώ συγχρόνως όταν αγχώνεσαι χάνεις στιγμές απ’ τη ζωή σου, που θα μπορούσαν να σε κάνουν χαρούμενο και τις οποίες τελικά δεν ζεις επειδή αγχώνεσαι. Έρευνες έχουν δείξει πως το άγχος μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες της ζωής σου, ακόμα και με τις διατροφικές σου συνήθειες. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πόσο αγχωμένος είσαι, ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις καλύτερα και πιο γρήγορα τα επίπεδα του στρες σου καθημερινά.

Μέσα από ένα τεστ, λοιπόν, θα μάθεις τα επίπεδα του άγχους σου. Το μόνο που εσύ έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις σε μόλις 9 ερωτήσεις. Δεν είναι περίπλοκες, αντιθέτως είναι πολύ απλές, εικόνες επιλέγεις σχετικά με τα γούστα και τις προτιμήσεις σου.

Είσαι έτοιμος να κάνεις το τεστ;

Τα επίπεδα του άγχους

1. Ήπιο Άγχος

Το ήπιο άγχος είναι αυτό που συναντάμε πιο συχνά και έχει να κάνει συνήθως με προβλήματα και ανησυχίες της καθημερινότητας, όπως το εργασιακό περιβάλλον, οικογενειακά θέματα κτλ.. Η έντονη νευρικότητα είναι ένα από τα συμπτώματα σ’ αυτό το επίπεδο.

2. Μέτριο Άγχος

Τα συμπτώματα σε αυτό το επίπεδο περιλαμβάνουν εντονότερους χτύπους στην καρδιά, ξηροστομία, εφίδρωση, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Οι άνθρωποι με μέτριο άγχος μιλάνε πιο γρήγορα, ενώ κάνουν και πιο γρήγορες κινήσεις. Όσοι «τρώνε» τα νύχια τους, επίσης, βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο.

3. Σοβαρό άγχος

Μπορεί όσοι το βιώνουν να μην το αναγνωρίζουν καν. Ο πονοκέφαλος, ο εμετός ή η διάρροια, οι διάσπαρτες σκέψεις, η ακανόνιστη συμπεριφορά και το αίσθημα φόβου είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα.

4. Κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από ακραία περιστατικά και γεγονότα στη ζωή. Όσοι βιώνουν κρίσεις πανικού μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν, να καθίσουν ή ακόμη και να παραμείνουν ακίνητοι.

Δες ακόμα:

Το τεστ με τα χρώματα που αποκαλύπτει πόσο άγχος έχεις

Photo: Unsplash/Nick Karvounis