Μπορεί να μην έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν έχεις αχρωματοψία, όμως, αυτό το test έχει σκοπό να σε βάλει στη διαδικασία ν’ αναρωτηθείς!

Είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις αχρωματοψία; Εάν δεν έχεις, λογικά το τεστ θα σου φανεί ευκολάκι! Αλλά πριν προλάβεις να κοροϊδέψεις για το πόσο εύκολο είναι, σκέψου ότι τα άτομα με αχρωματοψία δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τους αριθμούς ανάμεσα στα χρώματα, όπως κάνεις εσύ με ευκολία.

Αυτό που καλείσαι να κάνεις στο test είναι να διαλέξεις απ’ τις διαθέσιμες επιλογές ποια είναι η σωστή!

Τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει αχρωματοψία;

Η αχρωματοψία δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης. Όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η πιο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή είναι η αδυναμία αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι.

Οι ασθενείς με φυσιολογική χρωματική αντίληψη ονομάζονται και τριχρωματικοί. Οι ασθενείς με δυσχρωματοψία και με έλλειψη μιας χρωστικής ονομάζονται ανώμαλοι τριχρωματικοί (αυτοί αποτελούν τον συνηθέστερο τύπο αχρωματοψίας – δυσχρωματοψίας). Ένας δυσχρωματικός έχει απόλυτη έλλειψη μίας χρωστικής των κωνίων (του σημείου δηλαδή του ματιού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του).

Διαβάστε ακόμα:

Κάνε το τεστ για να τσεκάρεις πόσο καλά τα πηγαίνεις με τα χρώματα