Απ’ το 2009, οι καταναλωτές άρχισαν να επιβαρύνονται μ’ ένα έξτρα κόστος κινητής τηλεφωνίας και τώρα αυτό αλλάζει, έστω και εν μέρει. Τι σημαίνει στην πράξη η μείωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έρχεται κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής στους νέους ηλικίας έως 29 ετών και οριζόντια περικοπή του στο 10%, από τον Ιανουάριο του 2022. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο φθηνούς λογαριασμούς απ’ το 2022.

Μέχρι τώρα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%.

Στου λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους, έτσι η πραγματική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι κερδισμένοι απ’ τη μείωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας;

Το κόστος των συνδέσεων θα μειωθεί σημαντικά, διότι στην καρτοκινητή επιβάλλεται οριζόντιο τέλος 12% ανεξαρτήτως του ποσού ανανέωσης. Οι πιο κερδισμένοι θα είναι οι νέοι έως 29 ετών που διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής, που ουσιαστικά θα δουν το τέλος να μηδενίζεται.

Παράδειγμα:

Ένας νέος που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ του αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται στα 28 ευρώ (βασική χρέωση και ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ. Μετά την εφαρμογή του μέτρου ο τελικός λογαριασμός θα είναι στα 29 ευρώ, δηλαδή ο καταναλωτής θα δει μείωση στον λογαριασμό του 5,72 ευρώ τον μήνα ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Στις υπόλοιπες ηλικίες και τις επαγγελματικές συνδέσεις το μεγαλύτερο όφελος από την οριζόντια μείωση του ειδικού τέλους στο 10% θα δουν όσοι πληρώνουν πιο ακριβά συμβόλαια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News