Οι Αμερικανοί επιστήμονες που δημιούργησαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ λένε ότι οι συγκεκριμένες μορφές ζωής, γνωστές ως xenobots, μπορούν τώρα να αναπαραχθούν!

Σχηματισμένα από τα βλαστοκύτταρα του αφρικανικού βατράχου με νύχια (Xenopus laevis) από τον οποίο πήρε το όνομά του, τα xenobots έχουν πλάτος λιγότερο από ένα χιλιοστό και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2020 αφού πειράματα έδειξαν ότι μπορούσαν να κινούνται, να συνεργάζονται σε ομάδες και να αυτοθεραπεύονται.

Τώρα οι επιστήμονες που τα ανέπτυξαν στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπαν ότι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μορφή βιολογικής αναπαραγωγής διαφορετική από οποιοδήποτε ζώο ή φυτό είναι γνωστό στην επιστήμη.

«Έμεινα έκπληκτος από αυτό», δήλωσε ο Michael Levin, καθηγητής βιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ανακάλυψης Άλεν στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της νέας έρευνας.

«Οι βάτραχοι έχουν έναν τρόπο αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν συνήθως, αλλά όταν… απελευθερώνεις (τα κύτταρα) από το υπόλοιπο έμβρυο και τους δίνεις την ευκαιρία να καταλάβουν πώς να βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, όχι μόνο καταλαβαίνουν, βρίσκουν έναν νέο τρόπο να κινηθούν, αλλά επίσης βρίσκουν προφανώς έναν νέο τρόπο αναπαραγωγής».

Αίθουσες ρομποτικής για τα παιδιά των ακριτικών περιοχών (Photos- Video)

Ζωντανά ρομπότ ή οργανισμοί;

Τα βλαστοκύτταρα είναι μη εξειδικευμένα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Για να φτιάξουν τα xenobot, οι ερευνητές έξυσαν ζωντανά βλαστοκύτταρα από έμβρυα βατράχου και τα άφησαν να επωαστούν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ρομπότ είναι κατασκευασμένα από μέταλλα και κεραμικά, αλλά δεν είναι τόσο από τι είναι φτιαγμένο ένα ρομπότ αλλά τι κάνει, το οποίο ενεργεί από μόνο του για λογαριασμό των ανθρώπων», δήλωσε ο Josh Bongard, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Bongard είπε ότι ανακάλυψαν ότι τα xenobots, τα οποία αρχικά είχαν σχήμα σφαίρας και κατασκευάζονταν από περίπου 3.000 κύτταρα, μπορούσαν να αναπαραχθούν. Αλλά συνέβαινε σπάνια και μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα xenobot χρησιμοποίησαν την «κινητική αντιγραφή» — μια διαδικασία που είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν στην κλίμακα ολόκληρων κυττάρων ή οργανισμών, είπε ο Bongard.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές στη συνέχεια δοκίμασαν δισεκατομμύρια σχήματα σώματος για να κάνουν τα xenobots πιο αποτελεσματικά σε αυτόν τον τύπο αναπαραγωγής.

Ο υπερυπολογιστής βρήκε ένα σχήμα C που έμοιαζε με το Pac-Man, το βιντεοπαιχνίδι της δεκαετίας του 1980. Ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να βρει μικροσκοπικά βλαστοκύτταρα, να συγκεντρώσει εκατοντάδες από αυτά μέσα στο στόμα του και λίγες μέρες αργότερα να μετατρέψει η δέσμη των κυττάρων σε νέα xenobots.

Ζαχαρίας: Το ρομπότ για ηλικιωμένους με ελληνική υπογραφή

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν προγραμμάτισε αυτές τις μηχανές με τον τρόπο που συνήθως σκεφτόμαστε να γράψουμε έναν κώδικα. Διαμόρφωσε, σμίλεψε και κατέληξε σε αυτό το σχήμα Pac-Man», είπε ο Μπόνγκαρντ.

«Το σχήμα είναι, στην ουσία, το πρόγραμμα. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα xenobots για να ενισχύσουν αυτήν την απίστευτα εκπληκτική διαδικασία» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα xenobots είναι πολύ πρώιμης τεχνολογίας ακόμα και δεν έχουν προς το παρόν πρακτικές εφαρμογές. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός μοριακής βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από εργασίες στο ανθρώπινο σώμα και στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η συλλογή μικροπλαστικών στους ωκεανούς και η αναγεννητική ιατρική.

Ενώ η προοπτική της αυτοαναπαραγόμενης βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, οι ερευνητές είπαν ότι οι «ζωντανές» μηχανές αναπτύσσονται εξ ολοκλήρου σε εργαστήριο και καταστρέφονται εύκολα, καθώς είναι βιοδιασπώμενες και ρυθμίζονται από ειδικούς σε θέματα δεοντολογίας.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Defense Advanced Research Projects Agency, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία, που επιβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι δυνατά, αν εκμεταλλευτούμε αυτού του είδους την πλαστικότητα και την ικανότητα των κυττάρων να λύνουν προβλήματα», κατέληξε ο Bongard.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News