Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την ακοή σου; Από σήμερα μπορείς απλά να χρησιμοποιείς την μπλούζα σου για να ακούς καλύτερα! Είσαι κατάσκοπος; Τώρα με το νέο «ακουστικό ύφασμα» που αναπτύχθηκε από μηχανικούς στο MIT και συνεργάτες στο Rhode Island School of Design θα μπορέσεις να φτάσεις τη δουλειά σου σε ένα άλλο επίπεδο!

Το νέο αυτό ύφασμα του MIT είναι σε θέση να μετατρέψει το πουκάμισό σου σε κάτι που μοιάζει με μικρόφωνο, μετατρέποντας τον ήχο σε δονήσεις και ηλεκτρικά σήματα ώστε να μπορούν να καταγραφούν. Η μέθοδος που ακολουθείται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι παρόμοια με την λειτουργεία του ανθρώπινου αυτιού.

Ύφασμα που ακούει: Πώς λειτουργεί κάτι τέτοιο;

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το νέο εύκαμπτο ύφασμα που (κρυφ)ακούει, λειτουργεί ως ένα ευαίσθητο μικρόφωνο. Η τεχνολογία αντλεί έμπνευση από την πολύπλοκη δομή του αυτιού, στο οποίο τα κύματα ήχου μετατρέπονται από τη μεμβράνη του τυμπάνου σε μηχανικές δονήσεις και μετά αυτές ταξιδεύουν στον κοχλία, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Με την ίδια λογική, το ύφασμα διαθέτει ειδικές πιεζοηλεκτρικές ίνες, οι οποίες μπορούν αρχικά να μετατρέψουν την πίεση των ηχητικών κυμάτων σε μηχανικές δονήσεις και στη συνέχεια τις τελευταίες σε ηλεκτρικά σήματα.

Απλοί τρόποι για να προστατεύσεις την ακοή σου και τα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά

ύφασμα που ακούει
Fink Lab/MIT, Elizabeth Meiklejohn/RISD

Το συγκεκριμένο ύφασμα μπορεί να συλλάβει ήχους που κυμαίνονται από μια ήσυχη βιβλιοθήκη έως έναν πολυσύχναστο δρόμο, ακόμη και να καθορίσει την κατεύθυνση των ξαφνικών ήχων. Οι δημιουργεί του υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, είτε αυτοί αφορούν το πεδίο της ασφάλειας/κατασκοπείας, είτε της βιοϊατρικής.

«Φορώντας ένα ακουστικό ένδυμα, μπορείτε να μιλήσεις μέσω αυτού, να απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις και να επικοινωνήσετε με άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yet Wan, ο οποίος δημιούργησε την τεχνολογία του υφάσματος στο MIT.

«Επιπλέον, αυτό το ύφασμα μπορεί ανεπαίσθητα να συνδεθεί με το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την καρδιά και την αναπνευστική τους κατάσταση με άνετο και συνεχή τρόπο, σε πραγματικό χρόνο».

Ήξερες πως οι άντρες έχουν επιλεκτική ακοή;

Όλα τα υφάσματα δονούνται ως απόκριση στον ήχο – αν και αυτοί οι κραδασμοί είναι συνήθως μικροί και ανεπαίσθητοι. Γενικά, η κύρια σχέση τους με τον θόρυβο είναι η απόσβεση του και έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως ηχομόνωση σε χώρους που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την ηχώ.

ύφασμα που ακούει
Fink Lab MIT/Elizabeth Meiklejohn RISD/Greg Hren

Ωστόσο, η νέα μελέτη επαναπροσδιορίζει την απόκριση του υφάσματος στον ήχο. Οι ερευνητές το έφτιαξαν από ένα υλικό που μετατρέπει οποιαδήποτε κίνηση του υφάσματος σε ηλεκτρικό σήμα. Στη συνέχεια έπλεξαν αυτό το ακουστικό ύφασμα σε πιο παραδοσιακά νήματα, δημιουργώντας ένα ρούχο που θα μπορούσε να φορεθεί και να πλυθεί.

Στην ερευνητική ομάδα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ, λόγω των δυνητικών στρατιωτικών εφαρμογών της νέας τεχνολογίας, συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής Τζον Ιωαννόπουλος, διευθυντής από το 2006 του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του ΜΙΤ.

Μάθε πώς μπορείς να εξαφανίσεις τους λεκέδες από τα υφάσματα των επίπλων σου μέσα σε 15 λεπτά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News