Πλησιάζει το τέλος του airplane mode στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Απ’ ό,τι φαίνεται ναι, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ αποκάλυψε ποια είναι τα νέα σχέδιά της για τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τεχνολογίες 5G επί του αεροπλάνου για τους επιβάτες. Καιρός ήταν! Αντίο λειτουργία πτήσης…δε θα μας λείψεις καθόλου!

Τα νέα σχέδια της ΕΕ θα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες της να μπορούν να χρησιμοποιούν 4G και 5G στα κινητά τους κατά τη διάρκεια πτήσεων σε χαμηλότερο υψόμετρο, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές και ακριβές υπηρεσίες WiFi κατά την πτήση που χρησιμοποιούνται από το 2008. Για μεγαλύτερα υψόμετρα, το σήμα κινητής τηλεφωνίας θα ενισχυθεί με «pico-cells» που συνδέουν και αναδρομολογούν κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα μεταξύ του αεροσκάφους και του εδάφους, δημιουργώντας ένα μικρό δίκτυο κατά την πτήση.

Σε πιάνουν τα αυτιά σου στο αεροπλάνο; Πώς θα αποφύγεις τον ενοχλητικό πόνο κατά την διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού;

5G στα αεροπλάνα: Από πότε έρχονται οι αλλαγές;

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», εξήγησε ο Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι κάποιο αεροπορικό ατύχημα έχει προκληθεί από τα κινητά τηλέφωνα , οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνταν να τα απενεργοποιούν για να αποτρέψουν τυχόν παρεμβολές στις επικοινωνίες και τον εξοπλισμό πλοήγησης των αεροσκαφών. 

Η μετάβαση στη χρήση pico θα επιτρέπει στις επικοινωνίες του πιλοτηρίου να παραμένουν στα 4,2-4,4 GHz, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδεδεμένα στα 5 GHz και άνω, αποτρέποντας την επικάλυψη και διασφαλίζοντας την ασφάλεια κατά την πτήση.

5G στα αεροπλάνα
Pexels

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση, αν και η ζώνη συχνοτήτων 5 GHz θα είναι διαθέσιμη για οδικά οχήματα στην ΕΕ πριν από τις 30 Ιουνίου 2023.

Ο συνασπισμός τόνισε επιπλέον πάνω από 100 περιστατικά πιθανής παρεμβολής κατά τη διάρκεια της πτήσης από 5G που τεκμηριώθηκε από την FAA, με αποτέλεσμα ειδοποιήσεις ασφαλείας, όπως τα Συστήματα Προειδοποίησης Αποφυγής Εδάφους, αν και δεν έχουν αναφερθεί λεπτομέρειες.

Τα travel hacks του TikTok που θα σε σώσουν στο επόμενο ταξίδι σου με το αεροπλάνο

Θα είναι δωρεάν το 5G;

Όμως, το γεγονός ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αεροπλάνο δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και, εάν είναι απαραίτητο, και οι αεροπορικές εταιρείες θα χρεώνουν ένα ειδικό τέλος, καθώς κατά τη διάρκεια της σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιούνται δίκτυα στο έδαφος σε περισσότερες από μία χώρες, γεγονός που θα δημιουργήσει χρεώσεις περιαγωγής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News