Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak σε βίντεο του στην πλατφόρμα Cameo δήλωσε ότι «υποστηρίζει πλήρως» το κίνημα “Δικαίωμα στην Επισκευή” και ότι οι άνθρωποι πίσω από το κίνημα «κάνουν το σωστό».

Κίνημα “Δικαίωμα στην Επισκευή”

Πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επισκευάζουν μόνοι τους τα πράγματα τους χωρίς οι εταιρείες να τους βάζουν εμπόδια που το καθιστούν αδύνατο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εισαχθεί νέα μέτρα που απαιτούν από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων, πλυντηρίων και ψυγείων να παρέχουν ανταλλακτικά στους καταναλωτές ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 27 πολιτείες έχουν συζητήσει τη νομοθεσία σχετικά με το θέμα φέτος.

Νέος νόμος για το Photoshop: Πώς αντιδρούν οι influencers;

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο στον καταναλωτή να παρέμβει με κάθε τρόπο στην επισκευή της συσκευής του. Για παράδειγμα, το άνοιγμα ενός Iphone απαιτεί ένα κατσαβίδι σε σχήμα αστεριού και άλλα εργαλεία που δεν θα βρεις στην εργαλειοθήκη. Μόλις το ανοίξεις, θα βρεις την μπαταρία κολλημένη στο περίβλημα με κολλητική ταινία, η οποία είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Όλα αυτά οδηγούν τους χρήστες τους σε τεχνικούς επισκευής ενώ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι απλές διορθώσεις.

Ο Wozniak, ο οποίος συν-ίδρυσε την Apple πριν από 45 χρόνια με τον Steve Jobs, είπε ότι η δυνατότητα των ατόμων να επισκευάσουν τις συσκευές τους έχει επίσης εμπορική αξία. Επισήμανε την επιτυχία του υπολογιστή της Apple II, ο οποίος ήταν τροποποιήσιμος και επεκτάσιμος στο μέγιστο και η μοναδική πηγή κέρδους για την Apple κατά τα πρώτα χρόνια.

Το δικαίωμα στην επισκευή είναι ένα θετικό βήμα για να διεκδικήσουμε την ανεξαρτησία να ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες χωρίς να μας γεννιούνται συνεχώς καινούριες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News