Η NASA μελετούσε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη. Έτσι λοιπόν, κατέληξε στο ότι για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, θα πρέπει πρώτα να γίνει μια δοκιμαστική πτήση του Space Launch System, ενός τεράστιου διαστημικού πύραυλου. Κι ενώ στις 15:33 ώρα Ελλάδος ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσουμε την διαδικασία για την αποστολή Άρτεμις 1, όπου θα γινόταν η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης αυτού του διαστημικού πυραύλου στη Σελήνη χωρίς πλήρωμα, τελικά η εκτόξευση αναβήθηκε.

Για πρώτη φορά διαστημόπλοιο άγγιξε τον Ήλιο και η NASA γράφει ιστορία!

Οι πληροφορίες για την αποστολή Άρτεμις 1 και η αναβολή της εκτόξευσης

Η εκτόξευση του τεράστιου διαστημικού πυραύλου Space Launch System θα μεταφέρει την κάψουλα Orion. Παράλληλα, αυτό το σημαντικό γεγονός θα καλυφθεί διαδικτυακά μέσω της τηλεόρασης της NASA.

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ακόμα μέρες για να ζήσουμε αυτή τη στιγμή, καθώς η NASA ανακοίνωσε πως τα τεχνικά προβλήματα που καταγράφηκαν στην αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του πυραύλου, είχαν ως συνέπεια την αναβολή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο ώρες προτού ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση, αναφέρθηκαν προβλήματα στα προωθητικά συστήματα του Artemis 1, με αυξημένες θερμοκρασίες σε 1 από τους 4 κινητήρες υγρών καυσίμων. Σημειώνεται πως ο πύραυλος και το σκάφος του Artemis 1 είναι σε σταθερή και ασφαλή κατάσταση.

Οι προγραμματισμένες εναλλακτικές ημερομηνίες είναι για τις 2 ή τις 5 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για το ποια μέρα θα επιλέξουν τελικά οι αρμόδιοι.

Νωρίτερα, ο Τζεφ Σπόλντινγκ, που είναι ο ανώτερος διευθυντής δοκιμών της NASA, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και κανένας προβληματισμός για τους κεραυνούς που έπεσαν χθες κοντά στην περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση.

Τι είναι ο πύραυλος SLS και η κάψουλα Orion;

Ο πελώριος διαστημικός πύραυλος SLS μαζί με την κάψουλα Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο Space Launch System, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο. Οι βασικοί συντελεστές για την αποστολή Άρτεμις 1 είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πύραυλος SLS είναι ο πιο ισχυρός από τότε που το 1973 ο πύραυλος Κρόνος 5, μετέφερε αστροναύτες στη Σελήνη. Ακόμα, ο SLS έχει αρκετές ομοιότητες ως προς την όψη με προηγούμενα διαστημόπλοια που έχουν αποσυρθεί.

Η κάψουλα Orion έχει σχεδιαστεί για ταξίδια πολλών εβδομάδων πέρα ​​από τη τροχιά της Γης. Δεν θα μεταφέρει αστροναύτες σε αυτήν την πτήση, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα τετραμελής πλήρωμα. Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τότε η επόμενη αποστολή με ονομασία Άρτεμις 2 θα είναι επανδρωμένη.

Η διαδικασία της πτήσης

Περίπου 2 λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δύο πιο αδύνατοι πλαϊνοί ενισχυτές που είναι συνδεδεμένοι στο βασικό στέλεχος του Space Launch System θα εξαντλήσουν τα στερεά καύσιμα τους και θα πέσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έπειτα, 8 λεπτά μετά την απογείωση, οι τέσσερις κινητήρες της βασικής δομής θα σβήσουν. Στη συνέχεια, ο κορμός θα απεμπλακεί και το δεύτερο κομμάτι του πυραύλου μαζί με την κάψουλα Orion θα μείνουν μόνα τους στο διάστημα.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευση, το δεύτερο τμήμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά για περίπου 18 λεπτά, για να μπορέσει να οδηγήσει την κάψουλα Orion σε μια τροχιά προς τη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα διαχωριστεί το Orion και από το δεύτερο τμήμα.

Την 6η Ημέρα, το Orion θα κινείται γύρω από τη Σελήνη. Την 24η Ημέρα, θα ξεκινήσει την πορεία του για να επιστρέψει στη Γη. Τέλος, αν ξεκινήσει σήμερα η αποστολή Άρτεμις 1, η επιστροφή του διαστημικού πυραύλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, τερματίζοντας μια αποστολή 42 ημερών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News