Μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου δημιούργησαν μία καινοτόμα εφαρμογή για ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο στον αστικό ιστό οι οποίες παράλληλα συνδυάζουν και διέλευση από περιοχές εμπορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

H εφαρμογή και τo έξυπνο ρολόι που βοηθούν τις γυναίκες να παραμείνουν ασφαλείς όταν είναι μόνες στο δρόμο

Οι μαθητές που έφτιαξαν εφαρμογή για ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο

Η ομάδα μαθητών με σύνθημα «Κινήσου διασκεδαστικά – Κινήσου Οικολογικά» και σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, επιδιώκουν να συμβάλουν στη διατήρηση των θετικών επιπτώσεων που επέφεραν τα lockdown, στο περιβάλλον και στη μόνιμη υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Τα παιδιά ανέφεραν ότι θέλουν να βελτιωθεί ο τρόπος μετακίνησης, ότι επιθυμούν ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου κι επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εφαρμογή που είναι για κινητές συσκευές λέγεται URBAN BIKER APP, με την οποία συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

Οι μαθητές προχώρησαν στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και αναζήτησαν συνεργασίες με τον δήμο Ιλίου, με τοπικές εταιρείες ποδηλάτων, με ποδηλατικούς ομίλους και με τον εμπορικό σύλλογο.

Η αίθουσα διδασκαλίας μετατράπηκε σε δημιουργικό χώρο ανταλλαγής ιδεών, το κάθε παιδί έγραψε σε χαρτάκι post-it τι πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί στον δήμο, τα χαρτάκια συγκεντρώθηκαν, κολλήθηκαν στον πίνακα και ομαδοποιήθηκαν με βάση τις παρόμοιες προτάσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου, καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Αθηνά Κοκκόρη, περιγράφοντας πώς γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα.

«Είπαμε, ωραία ας σκεφτούμε τι είδους επιχείρηση μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, να κάνουμε την πόλη πιο ανθρώπινη και ταυτόχρονα μέσα από αυτή την ιδέα να έχουμε και οικονομικό όφελος» τόνισε η κα Κοκκόρη.

Η ομάδα αποφάσισε να προτείνει για τον δήμο Ιλίου ποδηλατοδιαδρομές, οι οποίες αξιοποιούν όποιον ποδηλατόδρομο υπάρχει, αλλά και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ο κάτοικος ή ο τουρίστας που θα τις ακολουθεί θα μπορεί να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος του δήμου, υπηρεσίες, τοπόσημα, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα κ.ά.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του δήμου που βρίσκονται γύρω από τις ποδηλατοδιαδρομές θα έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν μέσω της εφαρμογής. Χάρη στην αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας, ο χρήστης του URBAN BIKER APP θα μπορεί να αντλεί και άλλα στοιχεία φωτογραφίες, βίντεο σχετικά με τα καταστήματα.

«Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη με δύο τρόπους, με τους καταστηματάρχες που θα θελήσουν να διαφημιστούν και από τη συνεργασία με τον δήμο», εξήγησε η κα Κοκκόρη, τονίζοντας ότι η ομάδα έχει ορίσει ρόλους, έχει δημιουργήσει βίντεο για τον μαθητικό διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» κι έχει έρθει σε επαφή με τον δήμο Ιλίου και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ασχολούνται με το ποδήλατο και μπορούν να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και προτάσεις για τις ποδηλατοδιαδρομές.

«Μέχρι το τέλος του προγράμματος, αυτό που θα θέλαμε είναι να έχουμε συντάξει επιχειρηματικό σχέδιο και να έχουν γίνει αρχικές ενέργειες για να είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των ποδηλατοδιαδρομών και να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε την επαυξημένη πραγματικότητα στην εφαρμογή», ανέφερε η κα Κοκκόρη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιχείρηση έχει να προσφέρει πολλά σε τουριστικές περιοχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News