Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει κρίσιμη και οι πολίτες προσπαθούν να γλιτώσουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν με κάθε μέσο. Οι τρομοκρατημένοι Αφγανοί χρειάζονται αυτήν την στιγμή περισσότερο από ποτέ πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην χώρα τους και η Ehtesab, η εφαρμογή που ενημερώνει για τους Ταλιμπάν και τις επιθέσεις τους μπορεί τώρα να τους την προσφέρει.

Η στρατηγική των Ταλιμπάν στο Twitter και γιατί η πλατφόρμα δεν έχει περιορίσει ακόμα τους λογαριασμούς τους

Η εφαρμογή που ενημερώνει για τους Ταλιμπάν και τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν

Καθώς οι συνθήκες στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι Ταλιμπάν αποκτούν τον έλεγχο των μεγάλων πόλεών του, είναι μια πρόκληση για τους πολίτες του να λάβουν ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει από στιγμή σε στιγμή. Η νεοσύστατη εταιρεία Ehtesab που εδρεύει στην Καμπούλ, βασίζεται σε αναφορές από πολλούς χρήστες και παρακολουθεί τα πάντα, από διακοπές ρεύματος έως βομβαρδισμούς και μποτιλιάρισμα και τροφοδοτεί τις πληροφορίες στην εφαρμογή της, η οποία στη συνέχεια στέλνει push notifications.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Ehtesab σημαίνει “λογοδοσία” στα Ντάρι και Παστού και η εφαρμογή, η οποία ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο του 2020, προσφέρει βελτιωμένες πληροφορίες στους χρήστες της που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των γενικών ενημερώσεων ασφαλείας στην Καμπούλ. Με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, με πλήθος πόρων, οι χρήστες σε όλη την πόλη μπορούν να παρακολουθούν εκρήξεις βομβών, οδοφράγματα, διακοπές ρεύματος ή άλλα προβλήματα σε τοποθεσίες κοντά τους. Η εφαρμογή, η οποία δημιουργεί ειδοποιήσεις push για τους κοντινούς κινδύνους, υποστηρίζεται από 20 υπαλλήλους που εργάζονται στο γραφείο της εταιρείας στην Καμπούλ, σύμφωνα με την ιδρύτρια Sara Wahedi.

Η Wahedi και το προσωπικό της εργάζονται επί του παρόντος εξ αποστάσεως για την ασφάλειά τους. Η Ehtesab αποφεύγει να αναφέρει τους Ταλιμπάν στις ενημερώσεις ασφαλείας, παρέχοντας πληροφορίες με διακριτικό τρόπο:

“Για παράδειγμα, ένα οδόφραγμα μπορεί να υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να πούμε άμεσα ότι υπάρχει κίνδυνος. Εάν κατηγορηθούμε ότι κατασκευάζουμε μια αφήγηση εναντίον της κυβέρνησης, τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δώσαμε πληροφορίες για ένα εμπόδιο και τίποτα άλλο, καθώς επηρεάζει την κίνηση των ανθρώπων. Αυτή είναι η στρατηγική που υιοθετούμε”.

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταλούν πληροφορίες μέσα και έξω από την Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Wahedi λέει ότι αισθάνεται ευθύνη απέναντι στη νεότερη γενιά του Αφγανιστάν, που “μεγάλωσε σε πόλεμο. Η σιωπή, υποστηρίζει, “δίνει στους Ταλιμπάν το πάνω χέρι”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News