Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, οι μισές γυναίκες έχουν αισθανθεί φόβο και ανασφάλεια κάποια στιγμή περπατώντας μόνες στο σκοτάδι. Οι στρατηγικές που ακολουθούν για μείνουν ασφαλείς είναι να καλέσουν έναν φίλο, να μοιραστούν την τοποθεσία τους στο WhatsApp ή να έχουν τα κλειδιά τους στα χέρια τους.

Η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών ήταν στο επίκεντρο το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, με τις γυναίκες να στρέφονται στις δικές τους μεθόδους για να αισθάνονται καλύτερα όταν είναι έξω τη νύχτα. Θα μπορούσε λοιπόν η τεχνολογία να παίξει ρόλο στο να νιώθουν οι γυναίκες πιο ασφαλείς στους δρόμους μας;

Ποια εφαρμογή απ’ αυτές που χρησιμοποιείς καθημερινά συλλέγει τα περισσότερα στοιχεία για σένα;

WalkSafe: Η εφαρμογή που επιδιώκει να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των γυναικών

Από τη δολοφονία της Sarah Everard και της Sabina Nessa στην Μεγάλη Βρετανία, δύο υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη της χώρας, η εφαρμογή WalkSafe έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιδρυτής Emma Kaye σκέφτηκε την ιδέα αφού βίωσε και η ίδια παρενόχληση.

“Η εφαρμογή μας είναι πραγματικά γλυκόπικρη γιατί, φυσικά, μας αρέσει που είμαστε απασχολημένοι. Ωστόσο, θα θέλαμε πραγματικά να μην υπήρχε. Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου χρειαζόμαστε μια εφαρμογή ασφαλείας, αλλά δυστυχώς υπάρχει χώρος για αυτό”, είπε.

Το WalkSafe θα έχει μια νέα λειτουργία δορυφορικής πλοήγησης στις αρχές του επόμενου έτους, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ζωντανό χάρτη όπου η οικογένεια και οι φίλοι σας θα μπορούν να παρακολουθούν το ταξίδι σας και να συνομιλούν μαζί σας σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, το μοναδικό βοήθημα της εφαρμογής είναι ένας χάρτης που επιτρέπει στους ανθρώπους να σχεδιάζουν την ασφαλέστερη διαδρομή για το σπίτι τους, εξετάζοντας τα πρόσφατα δεδομένα εγκληματικότητας.

Η Kaye είπε: “Η εφαρμογή μας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του εγκλήματος και όχι αντιδραστικά όταν βρίσκονται σε μια ατυχή κατάσταση. Έχουμε ανώτερους πρώην ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και αναλυτές εγκλήματος που εξετάζουν αυτά τα δεδομένα και τα κατηγοριοποιούν σε περιοχές για τις οποίες ο χρήστης θα ήθελε να μάθει. Εξετάζοντας τα εγκληματικά μοτίβα, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν τις εστίες εγκλήματος ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν ασφαλέστερες διαδρομές.”

Από τότε που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η εφαρμογή είχε περισσότερες από 560.000 λήψεις.

Epowar: Το έξυπνο ρολόι που σε κρατά ασφαλή

Στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, ερευνητές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των προϊόντων ασφαλείας που είναι δύσκολο να ενεργοποιηθούν φυσικά. Αναπτύσσουν μια εφαρμογή γυναικείων έξυπνων ρολογιών που ονομάζεται Epowar, η οποία θα στέλνει αυτόματα ειδοποιήσεις εάν αισθάνεται ότι ο χρήστης βρίσκεται σε δυσφορία – παρακολουθώντας τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση του σώματος.

Η συνιδρυτής, φοιτήτρια E-J Roodt, είπε ότι η ιδέα της ήρθε ενώ έκανε τζόκινγκ σε ένα κακοφωτισμένο πάρκο και ανησυχούσε για τον κίνδυνο επίθεσης. “Όταν είδα ότι χρησιμοποιούνταν έξυπνα ρολόγια για την ανίχνευση καρδιακών παλμών, σκέφτηκα ότι ίσως αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ασφάλεια των γυναικών”, είπε.

Αν και το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσει τη δυσφορία και ανταποκρίνεται σε περίπτωση επίθεσης σε έναν χρήστη όταν περπατά ή τρέχει μόνος του. Η Roodt είπε: “Σκεφτήκαμε ότι ένα έξυπνο ρολόι με αυτήν την εφαρμογή μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ειδοποιήσουμε τους άλλους εάν μια γυναίκα είναι φοβισμένη ή παλεύει. Το κλειδί είναι ότι όλα θα συνέβαιναν αυτόματα και ένας επιτιθέμενος θα είχε ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για να το αποτρέψει – κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό με τα συμβατικά κουμπιά πανικού, τους συναγερμούς βιασμού ή το κινητό τηλέφωνο”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News