Η ασφάλεια των γυναικών είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο – και το να περπατούν προς το σπίτι τους τη νύχτα είναι συχνά μία κατάσταση που κάνει τον φόβο τους πιο έντονο. Τώρα μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που ονομάζεται Strut Safe και ξεκίνησε στο Εδιμβούργο πέρυσι, κρατά συντροφιά στις γυναίκες όταν περπατούν μόνες τους στον δρόμο και φοβούνται.

Η Άλις Τζάκσον θυμάται ακόμα τη νύχτα που απάντησε σε εκείνη την κλήση…

«Όταν σηκώνεις το τηλέφωνο μπορείς πάντα να καταλάβεις αν το άτομο φοβάται», λέει. «Είναι ο τρόπος που τρέμει η φωνή τους και δεν μπορείς ποτέ να τη βγάλεις από το μυαλό σου».

Η γυναίκα εκείνο το βράδυ είπε στην Άλις ότι βρισκόταν στο δρόμο για το σπίτι. «Ήταν τόσο σίγουρη ότι κάτι θα συμβεί, ετοιμαζόταν γι’ αυτό, έτρεχε. Είπε, νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί».

Το κορίτσι έδωσε στην Άλις το όνομά της, την ηλικία της, τα γενέθλιά της, τη διεύθυνσή της και μια πλήρη περιγραφή του πώς έμοιαζε και κάθε ρούχο που φορούσε.

Διαθέσιμο σε όλους το νέο εργαλείο που εντοπίζει και καταργεί από το Διαδίκτυο υλικό εκδικητικής πορνογραφίας

Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή κρατά συντροφιά σε γυναίκες όταν γυρνούν σπίτι τους τη νύχτα

Η Άλις, 22 ετών, και η φίλη της Ρέιτσελ Τσουνγκ σκέφτηκαν, τον Απρίλιο του 2021, να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που οι άνθρωποι μπορούν να καλέσουν όταν γυρνούν μόνοι τους στο σπίτι το βράδυ.

Δεν πέρασε πολύς καιρός αφότου είχαν παρευρεθεί σε μια αγρυπνία για τη Σάρα Έβεραρντ.

«Ήμασταν συντετριμμένοι και θυμωμένοι», λέει η Άλις, «γι’ αυτό αγοράσαμε ένα φτηνό τηλέφωνο, ζητήσαμε από τους ανθρώπους να απαντήσουν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε ομάδες της κοινότητας».

Έκτοτε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

«Μπορεί να έχουν αφήσει τους φίλους τους πίσω στο κλαμπ ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους», λέει η Άλις, «έτσι οι γυναίκες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο με έναν από τους εθελοντές μας όσο εκείνες γυρνούν προς το σπίτι».

Δε σταματάς να δέχεσαι αιτήματα φιλίας στο Facebook; Μάθε πώς θα βάλεις τέλος σε αυτό το μαρτύριο!

Οι εθελοντές του Strut Safe που απαντούν στις κλήσεις λαμβάνουν συνεντεύξεις, εκπαιδεύονται και ελέγχονται από το ιστορικό τους. Είναι εκεί για να συνομιλούν και να παρέχουν ασφάλεια. Αν συμβεί το παραμικρό, οι εθελοντές, όπως και η Άλις, είναι έτοιμοι να ειδοποιήσουν την αστυνομία ή να καλέσουν ένα ασθενοφόρο εάν χρειαστεί.

«Μερικές φορές κλείνεις το τηλέφωνο μετά από μια κλήση 20 λεπτών που ήταν πολύ συναισθηματικά έντονη, πολύ σοβαρή. Η γυναίκα μπορεί να έτρεχε στο τέλος, κλαίγοντας. Και μετά θα το κλείσεις και θα κάθεσαι στον καναπέ σου. Και τότε το τηλέφωνο θα χτυπήσει ξανά. Γεια, γυρίζω σπίτι από τη βραδινή μου έξοδο. Ήθελα να τηλεφωνήσω σε κάποιον και η φίλη μου μου έδωσε αυτόν τον αριθμό.» Κι εγώ με την σειρά μου απαντάω: «Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News