Ζήλευες πάντα τον James Bond που πατά τον διακόπτη για να κάνει την Aston Martin αόρατη στη μέση μιας καταδίωξης με αυτοκίνητο ή τον Harry Potter και τον αόρατο μανδύα του; Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα και να αγοράσεις κι εσύ έναν;

Δύο αδέλφια, ο Steve και ο Nick Tidball, δημιούργησαν κάτι που μοιάζει πολύ με jacket αορατότητας και σε βοηθούν να αποκτήσεις τις super δυνάμεις που πάντα ήθελες!

Αόρατος μανδύας: Αγόρασε τον κι «εξαφανίσου»!

Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα ρούχο που σε κάνει «αόρατο» στις υπέρυθρες κάμερες, και πιστεύουν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να το πετύχουν και με το κανονικό φως.

Το brand τους ονομάζεται Vollebak και οι δύο τους δημιούργησαν το «θερμικό μπουφάν παραλλαγής», το οποίο είναι λευκό και αποτελείται από σκούρες γκρι κάθετες λωρίδες.

Το καθένα αποτελείται από 100 μπαλώματα γραφενίου, το πιο αγώγιμο υλικό στον κόσμο και ένα από τα πιο ακριβά. Η κατασκευή του μοναδικού αυτού κομματιού κόστισε περίπου 100.000 λίρες, καθώς το εσωτερικό του υφάσματος διατρέχουν πολλά χρυσά καλώδια. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο, δουλεύοντας με τον καθηγητή Coskun Kocabas στο Εθνικό Ινστιτούτο Γραφενίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

«Είμαι πολύ μακριά από το να είμαι εντελώς αόρατος», παραδέχεται, προτού εξηγήσει ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τα μπαλώματα γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να μιμούνται τα επίπεδα ακτινοβολίας του περιβάλλοντός τους, τουλάχιστον σε μέρος του φάσματος, έτσι ώστε να εξαφανίζονται αποτελεσματικά στο υπέρυθρο φως. «Θέλαμε να δείξουμε ότι για να φτιάξεις έναν μανδύα αορατότητας πρέπει να αναμίξεις κάτι μαλακό – ρούχα – με κάτι σκληρό – οπτικές συσκευές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να συνδυάσουμε σκληρά και μαλακά πράγματα».

Το βασικό είναι ότι τα μπαλώματα γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν μεμονωμένα, να εκπέμπουν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας, να εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μειώσουν το μέγεθος των μπαλωμάτων, έτσι ώστε ένα αντικείμενο να μπορεί να αναμειχθεί σε πιο περίπλοκο περιβάλλον – ένα άτομο σε ένα δάσος, ας πούμε. 

Ο Steve λέει ότι ο ίδιος και ο αδελφός του δεν σκέφτηκαν τις χρήσεις, επισημαίνοντας ότι όταν ο Benjamin Franklin είδε μια πρώτη πτήση με αερόστατο στη δεκαετία του 1770 και τον ρώτησαν σε τι ήταν καλό, απάντησε: «Σε τι χρησιμεύει ένα νεογέννητο μωρό;» Κάνουν πράγματα για να διασκεδάσουν, λέει ο Steve. «Κάποια στιγμή θα είμαι στο νεκροκρέβατο μου και θα σκέφτομαι: τι έκανα; Διασκέδασα; Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ιδέες για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι».

Ο Steve και ο Nick δούλευαν στη διαφήμιση. Και έτρεχαν σε υπερμαραθώνιους. Ξεκίνησαν, σκεπτόμενοι πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα ρούχα τρεξίματος και κατέληξαν στο σημερινό τζάκετ. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν: πώς κοιμάσαι καλά το βράδυ πριν από έναν αγώνα; Αν πρόκειται να πεθάνεις από θερμική εξάντληση, μπορούν τα ρούχα σου να σε βοηθήσουν; Αν ο φακός κεφαλής σας ξεμείνει στη μέση της νύχτας, μπορούν τα ρούχα σας να βοηθήσουν; Όταν τελειώσεις τον αγώνα στον Αμαζόνιο, τι κάνεις με τα ρούχα σου αν είναι γεμάτα κόπρανα και μυρμήγκια;».

Όλες αυτές οι προκλήσεις οδήγησαν σε προϊόντα: όπως ένα φούτερ χαλάρωσης που κλείνει με φερμουάρ στο πρόσωπό (υπάρχουν τρύπες αναπνοής), μια σειρά από απίστευτα ελαφριά ρούχα που στεγνώνουν πολύ γρήγορα, ένα μπουφάν με ηλιακή φόρτιση που μπορεί να εκπέμψει φως όταν χρειάζεται και ρούχα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικό υλικό που μπορείς να τα θάψεις. 

Τώρα σχεδιάζουν ρούχα όχι τόσο για την επόμενη σεζόν, αλλά περισσότερο για τον επόμενο αιώνα. «Είναι μια τρελή εποχή – κλιματικής αλλαγής, σπανιότητας πόρων, εξάπλωσης ασθενειών σε όλο τον κόσμο, αποικισμού του διαστήματος», λέει ο Steve. «Κοιτάμε γύρω μας και αναρωτιόμαστε γιατί κανείς άλλος δεν σχεδιάζει κάτι για όλα αυτά;»

Τα δύο αδέρφια έχουν δημιουργήσει, επίσης, το σακάκι Apocalypse, κατασκευασμένο για να αντέχει στη λάβα, και το αδιάβροχο μπουφάν Mars, το οποίο έχει μια τρισδιάστατη «τσέπη εμετού» σε περίπτωση που αγχωθείς λίγο εκεί πάνω. 

Απ’ ό,τι φαίνεται ο κόσμος της τεχνολογίας και της μόδας όταν συνυπάρξουν μπορούν να κάνουν θαύματα! Εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε τις επόμενες δημιουργίες τους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News